Świnki w błotku to tort, który przygotowałam na drugie urodziny swojego synka. Pomysł na dekorację zaczerpnęłam z internetu. Z racji, że nie przepadamy za tortami z kremami na bazie margaryny mój tort składał się z musów czekoladowych o trzech różnych smakach.
Składniki na spód:
- 1 paczka miękkich biszkoptów
- 100 g masła
Składniki na krem z mlecznej czekolady
- 200 g mlecznej czekolady
- 300 ml śmietanki kremowej 30 lub 36%
- 50 g masła
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki cukru pudru
Składniki na krem z karmelowej czekolady
- 200 g karmelowej czekolady
- 300 ml śmietanki kremowej 30 lub 36%
- 50 g masła
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki cukru pudru
Składniki na krem z białej czekolady
- 200 g białej czekolady
- 300 ml śmietanki kremowej 30 lub 36%
- 50 g masła
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 250 g różowej masy cukrowe/lukru plastycznego lub masy marcepanowej
- 300 g mlecznej czekolady
- 3 opakowania rurek z kremem
- 1 słoiczek kwaśnego dżemu np. wiśniowego
Z masy cukrowej lub marcepanowej robimy figurki świnki. Figurki można przygotować dzień wcześniej
Przygotowanie spodu:
Biszkopty kruszymy i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Przygotowanym ciastem wykładamy spód okrągłej tortownicy o średnicy ok. 22 cm i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Następnie na ciasto nakładamy cienką warstwę dżemu. Rurkami wykładamy boki tortownicy, jedna, przy drugiej.
Przygotowanie kremu z mlecznej czekolady:
Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml śmietanki. Odstawiamy na 10-15 minut aż żelatyna napęcznieje. Następnie podgrzewamy śmietankę ciągle mieszając aż żelatyna się rozpuści (nie można zagotować śmietanki!) i dodajemy do czekolady. Odstawiamy masę żeby przestygła.
Pozostałą śmietankę (200 ml) ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i łyżka po łyżce dodajemy do czekolady. Mieszamy aż składniki się połączą. Masę przekładamy to tortownicy i ponownie chowamy do lodówki.
Przygotowanie kremu z karmelowej czekolady:
Karmelową czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml śmietanki. Odstawiamy na 10-15 minut aż żelatyna napęcznieje. Następnie podgrzewamy śmietankę ciągle mieszając aż żelatyna się rozpuści (nie można zagotować śmietanki!) i dodajemy do czekolady. Odstawiamy masę żeby przestygła.
Pozostałą śmietankę (200 ml) ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i łyżka po łyżce dodajemy do czekolady. Mieszamy aż składniki się połączą. Z lodówki wyjmujemy tortownicę, na masę z mlecznej czekolady nakładamy cienką warstwę dżemu, a następnie nakładamy masę karmelową i ponownie chowamy do lodówki.
Przygotowanie kremu z białej czekolady:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml śmietanki. Odstawiamy na 10-15 minut aż żelatyna napęcznieje. Następnie podgrzewamy śmietankę ciągle mieszając aż żelatyna się rozpuści (nie można zagotować śmietanki!) i dodajemy do czekolady. Odstawiamy masę żeby przestygła.
Pozostałą śmietankę (200 ml) ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i łyżka po łyżce dodajemy do czekolady. Mieszamy aż składniki się połączą. Z lodówki wyjmujemy tortownicę, na masę z karmelowej czekolady nakładamy cienką warstwę dżemu, a następnie nakładamy masę z białej czekolady i ponownie chowamy do lodówki.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy 300 g mlecznej czekolady. Wyjmujemy z lodówki tortownicę – jeśli chcecie to skracamy rurki (ja obcinam je nożyczkami) i na wierzch wylewamy lekko przestudzoną rozpuszczoną mleczną czekoladę. Na wierzchu czekolady układamy nasze cukrowe świnki. Tort świnki w błotku przechowujemy w lodówce.
Justyna
Written on 4 stycznia 2016
Dziękuje za fajny pomysł. Upieklam na urodziny synka. Jaś był zachwycony 🙂
Marta
Written on 4 stycznia 2016
Bardzo się cieszę! Wszystkiego najlepszego dla Jasia 🙂