Truskawki kojarzą się nam z latem. Na początku czerwca można je spotkać praktycznie na każdym straganie, w sklepach czy domowych ogródkach. Na szczęście sezon na truskawki trwa do sierpnia więc każdy jest wstanie nacieszyć się ich smakiem.. zapachem i przygotować przetwory na zimę!
Truskawki są stosunkowo młodymi owocami. Jak pewnie zauważyliście truskawki nie rosną „dziko”. Ten cudowny owoc jest dziełem człowieka! Truskawki powstały ok. 200 lat temu z krzyżówki dwóch odmian poziomek – poziomki wirginijskiej i chilijskiej.
TRUSKAWKI – UPRAWA I ODMIANY
Truskawki są jednym z najczęściej i najchętniej uprawianych owoców. Nie tylko ze względu na walory smakowe ale również ze względu na łatwość uprawy. Owoce te są uprawiane w krajach z klimatem umiarkowanym, a smakiem truskawek w zależności od odmiany jaką wybierzemy możemy się cieszyć już od maja aż do końca sierpnia. Na rynku jest bardzo dużo odmian truskawek. Pamiętajmy, że rośliny te są wieloletnie więc będą owocować przez wiele lat. Do najbardziej popularnych i najciekawszych odmian należą: Honeoye, Dukat, Polka czy Kama. Odmiany te przede wszystkim różnią się między sobą odpornością na warunki klimatyczne np. przymrozki, okresem owocowania – Honeoye owocują już pod koniec maja oraz wielkością i smakiem samych owoców.
Osobiście spotkałam się również z dwoma dość nietypowymi odmianami truskawek – truskawka biała (zwana też ananasową) i truskawka czarna! Jak sama nazwa wskazuje ich owoce w zależności od odmiany są koloru albo białego, albo czarnego jak jeżyny. Poza imponującym wyglądem owoce też zaskoczyły mnie niepowtarzalnym smakiem. Dowiedziałam się, że truskawki te, a raczej ich kolor nie jest efektem modyfikacji genetycznej więc skusiłam się i zakupiłam nasiona. Już nie mogę doczekać się pierwszych owoców!
TRUSKAWKI – WARTOŚCI ODŻYWCZE I ZDROWOTNE
Poza niezwykle kuszącym wyglądem i rozpieszczającym podniebienie smakiem, truskawki zawierają bardzo dużo cennych wartości odżywczych i właściwości lecznicze. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że owoce te, mają większą zawartość witaminy C niż nie jedne cytrusy. Wystarczy spożywać ok. 200g truskawek dziennie by zaspokoić zapotrzebowanie na tę witaminę. Dodatkowo są bogate również w witaminę A, witaminy z grupy B i witaminę PP oraz mikro i makroelementy takie jak żelazo, potas, wapń, fosfor i mangan.
Owoce te doskonale oczyszczają i odtruwają nasz organizm. Poprawiają przemianę materii, wzmacniają naszą odporność oraz wspomagają budowę komórek.
Są idealne dla osób dbających o linię! Truskawki bowiem są niskokaloryczne – 100 g zawiera tylko ok. 35 kcal. Dodatkowo zawierają błonnik, który usprawnia perystaltykę jelit.
Dodatkowo truskawki wybielają nasze zęby, co niektórzy nawet używają truskawek do mycia zębów. Mają działanie bakteriobójcze i leczą stany zapalne jamy ustnej.
Domowe maseczki z wykorzystaniem truskawek poprawiają koloryt naszej cery, rozjaśniają ją i likwidują przebarwienia.
No i na koniec warto również wspomnieć, że truskawki uważane są również za afrodyzjak. W połączeniu z szampanem i czekoladą nie tylko dostarczają nieziemskich doznań smakowych ale również pobudzą zmysły i ciało.
TRUSKAWKI W KUCHNI
Truskawki to jedne z najpopularniejszych sezonowych owoców po jakie sięgamy. Dodajemy je do ciast, deserów, wykorzystujemy jako dekorację. Idealnie posują do dań wytrawnych np. kurczaka. Przygotowujemy z nich przetwory – dżemy, kompoty czy musy, mrozimy je. A to wszystko po to, by móc się cieszyć ich smakiem i wartościami odżywczymi przez cały rok.
Jeśli nie możecie cieszyć się własnymi truskawkami to kupując je, zwróćcie koniecznie uwagę aby wybierać truskawki suche, niepogniecione. Niestety truskawki łatwo się psują i szybko pojawia się na nich pleśń dlatego tak ważne jest aby je odpowiednio przechowywać. W lodówce owoce te powinny być przechowywanie nie dłużej niż dwa dni. Pamiętajmy, że truskawki nie lubią wody, dlatego myjemy je dopiero przed spożyciem, co więcej ważne jest aby szypułki usunąć dopiero po umyciu – dzięki temu owoce wchłoną mniej wody.
Poniżej zapraszam do zapoznania się z kilkoma przepisami na wykorzystanie truskawek w kuchni:
1. Pierogi z truskawkami i cytrynowo miętową nutą
Przepis znajdziesz (TUTAJ)
2. Tarta z rabarbarem i truskawkami z bezową pianką
Przepis znajdziesz (TUTAJ)
3. Pizza z kurczakiem, boczkiem i sosem truskawkowo balsamicznym
Przepis znajdziesz (TUTAJ)
4. Drożdżowe bułeczki z kremem i sosem truskawkowym
Przepis znajdziesz (TUTAJ)
darek
Written on 25 maja 2015
Wszystko co zawiera truskawki jest pyszne!