Soczyste udka kurczaka duszone w pomidorach z pieczarkami to pomysł na prosty i pyszny obiad. Już po pierwszym kęsie wiedziałam, że to danie na stałe zagości w naszym menu. Delikatne mięso z kurczaka otulone pysznym sosem pomidorowych z dodatkiem chrupiącej cukinii i pieczarek – pyyycha! Udka podałam z młodymi ziemniaczkami ale doskonale pasuje do tego dania również ryż.
Składniki:
- 6 udek (wykorzystałam podudzia) z kurczaka
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- 4 łyżki oleju
- 1 biała cebula
- 1 czerwona cebula
- ½ łyżeczki cukru
- 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 150 g małych pieczarek
- ½ cukinii
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Udka płuczemy, osuszamy i posypujemy solą, pieprzem i czerwoną papryką – można użyć też gotowej mieszanki przypraw do kurczaka.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy z każdej strony mięso aż się zarumieni. Kurczaka przekładamy do naczynia do zapiekania. Na patelni rozgrzewamy pozostały olej, białą i czerwoną cebulą kroimy w pióra i podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Smażymy kilka chwil i zalewamy całość pomidorami z puszki. Dusimy kilka minut i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz oregano i bazylią.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Sosem pomidorowym zalewamy udka, na wierzch kładziemy pozostałe, obrane ząbki czosnku i wstawiamy naczynie do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie obracamy pałki na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut. Na koniec dodajemy cukinię pokrojoną w kotkę i pieczarki – jeśli pieczarki są duże to kroimy je na pół. Całość pieczemy jeszcze ok. 15-20 minut.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką papryki.
Udka podajemy z ziemniaczkami lub ryżem.
Smacznego!