Udka z kurczaka duszone z marchewką i groszkiem to pomysł na szybki, prosty i pyszny obiad. Soczyste i delikatne mięso z kurczaka w lekkim sosie zasmakuje każdemu już od pierwszego kęsa. To tradycyjne i bardzo proste połączenie smaków dodatkowo wzmocniłam aromatem papryki – pyycha!
Składniki:
- 6 udek z kurczaka (wykorzystałam podudzia)
- 2 białe części z pora
- 2 łyżki oliwy
- 1 pęczek młodych marchewek (4-5 szt)
- ½ czerwonej papryki
- ½ żółtej papryki
- ½ natki pietruszki
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 szklanka zielonego groszku (świeży lub mrożony)
Przygotowanie:
Pora kroimy w plasterki i podsmażamy w wysokiej patelni lub garnku na oliwie. Gdy się lekko zeszkli dodajemy do niego żółtą paprykę pokrojoną w kostkę oraz obrane marchewki pokrojone w plasterki lub kostkę. Posypujemy odrobiną soli i smażymy ok. 5 minut. Następnie dodajemy opłukane udka z kurczaka. Dokładnie mieszamy i smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie mięso i warzywa zalewamy wodą. Wody ma być tyle aby sięgała do połowy kurczaka ale go nie przykrywała. Dodajemy trochę soli i pieprzu, słodkiej mielonej papryki oraz liście laurowe. Przykrywamy naczynie i dusimy na małym ogniu ok. 40 minut.
Po upływie tego czasu do mięsa dodajemy czerwoną paprykę i kontynuujemy gotowanie przez kolejne 10 minut nie przykrywając pokrywką naczynia aż sos częściowo odparuje. Na koniec dodajemy zielony groszek. Całość gotujemy jeszcze ok. 3-4 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Podajemy z młodymi ziemniaczkami
Smacznego!
Agata Światowska
Written on 7 czerwca 2018
Przygotowałam dziś obiad z tego przepisu i wyszło przepysznie. Dziękuję bardzo
Kuchnia Marty
Written on 7 czerwca 2018
Bardzo się cieszę! Pozdrawiam!