Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Udka z kurczaka duszone z marchewką i groszkiem
2
Udka z kurczaka duszone z marchewką i groszkiem
  • Udka z kurczaka duszone z marchewką i groszkiem

Udka z kurczaka duszone z marchewką i groszkiem to pomysł na szybki, prosty i pyszny obiad. Soczyste i delikatne mięso z kurczaka w lekkim sosie zasmakuje każdemu już od pierwszego kęsa. To tradycyjne i bardzo proste połączenie smaków dodatkowo wzmocniłam aromatem papryki – pyycha!

0421 - Udka z kurczaka duszone z marchewką i groszkiem

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka (wykorzystałam podudzia)
  • 2 białe części z pora
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 pęczek młodych marchewek (4-5 szt)
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • ½ natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 szklanka zielonego groszku (świeży lub mrożony)

0449 - Udka z kurczaka duszone z marchewką i groszkiem

Przygotowanie:

Pora kroimy w plasterki i podsmażamy w wysokiej patelni lub garnku na oliwie. Gdy się lekko zeszkli dodajemy do niego żółtą paprykę pokrojoną w kostkę oraz obrane marchewki pokrojone w plasterki lub kostkę. Posypujemy odrobiną soli i smażymy ok. 5 minut. Następnie dodajemy opłukane udka z kurczaka. Dokładnie mieszamy i smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie mięso i warzywa zalewamy wodą. Wody ma być tyle aby sięgała do połowy kurczaka ale go nie przykrywała. Dodajemy trochę soli i pieprzu, słodkiej mielonej papryki oraz liście laurowe. Przykrywamy naczynie i dusimy na małym ogniu ok. 40 minut.

Po upływie tego czasu do mięsa dodajemy czerwoną paprykę i kontynuujemy gotowanie przez kolejne 10 minut nie przykrywając pokrywką naczynia aż sos częściowo odparuje. Na koniec dodajemy zielony groszek. Całość gotujemy jeszcze ok. 3-4 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Podajemy z młodymi ziemniaczkami

Smacznego!

0431 - Udka z kurczaka duszone z marchewką i groszkiem

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź