Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Udka z kurczaka w boczku
2
Udka z kurczaka w boczku
  • Udka z kurczaka w boczku

Dziś mam dla Was przepis na szybki obiad! Udka z kurczaka w boczku pieczone są niezwykle aromatyczne i soczyste. Dzięki owinięciu mięsa w boczek po upieczeniu pozostaje ono bardzo soczyste. Słodko-słona marynata z lekką nutką pikanterii nadaje daniu niepowtarzalny smak.

Udka z kurczaka w boczku

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka (np. podudzia)
  • 12 cienkich plasterków surowego, wędzonego boczku

Składniki na marynatę:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki płynnego naturalnego miodu np. gryczanego
  • 2 łyżki sosu BBQ lub sosy Worcestershire
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 6-7 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
Udka z kurczaka w boczku

Przygotowanie:

W miseczce dokładnie mieszamy wszystkie składniki do przygotowanie marynaty.

Udka płuczemy, osuszamy i dokładnie nacieramy przygotowaną marynatą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Udka z kurczaka w boczku

Gdy mięso się zamarynuje każde udko oddzielnie zawijamy w plasterki boczku (po 2 pasterki na udko). Kurczaka przekładamy do naczynia do zapiekania i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy pod przykryciem 25 minut, po tym czasie obracamy pałki na drugą stronę i pieczemy kolejne 20 minut. Na koniec odkrywamy naczynie i całość zapiekamy jeszcze ok 10-15 minut aż boczek się zarumieni.

Upieczone udka z kurczaka w boczku podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką.

Smacznego!

Udka z kurczaka w boczku

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź