Dziś mam dla Was przepis na szybki obiad! Udka z kurczaka w boczku pieczone są niezwykle aromatyczne i soczyste. Dzięki owinięciu mięsa w boczek po upieczeniu pozostaje ono bardzo soczyste. Słodko-słona marynata z lekką nutką pikanterii nadaje daniu niepowtarzalny smak.
Składniki:
- 6 udek z kurczaka (np. podudzia)
- 12 cienkich plasterków surowego, wędzonego boczku
Składniki na marynatę:
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki płynnego naturalnego miodu np. gryczanego
- 2 łyżki sosu BBQ lub sosy Worcestershire
- ½ łyżeczki płatków chili
- 6-7 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
Przygotowanie:
W miseczce dokładnie mieszamy wszystkie składniki do przygotowanie marynaty.
Udka płuczemy, osuszamy i dokładnie nacieramy przygotowaną marynatą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Gdy mięso się zamarynuje każde udko oddzielnie zawijamy w plasterki boczku (po 2 pasterki na udko). Kurczaka przekładamy do naczynia do zapiekania i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy pod przykryciem 25 minut, po tym czasie obracamy pałki na drugą stronę i pieczemy kolejne 20 minut. Na koniec odkrywamy naczynie i całość zapiekamy jeszcze ok 10-15 minut aż boczek się zarumieni.
Upieczone udka z kurczaka w boczku podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Karmel-itka
Written on 24 września 2019
Wygląda wybornie. Uwielbiam udka z kurczaka w różnej wersji, najczęściej z pieca, z rękawa z warzywami. W boczku nigdy nie próbowałam, czas to zmienić 🙂
Kuchnia Marty
Written on 26 września 2019
Nam bardzo smakują 🙂 Pozdrawiam