Dziś mam dla Was super łatwy i pyszny przepis na udka kurczaka w sosie jogurtowo czosnkowym. Zachwycający, kremowy sos na bazie jogurtu naturalnego z mnóstwem czosnku i świeżego tymianku idealnie komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka. Danie od początku do końca przygotujecie w jednej patelni. Idealnie pasuje do młodych ziemniaczków z koperkiem lub makaronu.
Składniki:
- 6 udek z kurczaka (np. podudzia)
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 główki czosnku + dodatkowo 2 ząbki przeciśnięte przez praskę
- 1 szklanka buliony warzywnego lub rosołu
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka musztardy rosyjskiej
- 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Dwie główki czosnku obieramy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Udka płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, posypujemy solą i pieprzem – można też użyć ulubionej przyprawy do kurczaka i podsmażamy na patelni z każdej strony aż się lekko zarumienią. Następnie dodajemy pozostały olej i obrane, całe ząbki czosnku. Smażymy kilka minut i zalewamy wszystko bulionem. Zmniejszamy palnik i dusimy ok. 5 minut. W kubeczku mieszamy mąkę, z musztardą i jogurtem, dodajemy kilka łyżek ciepłego bulionu i energicznie mieszamy aby nie było żadnych grudek. Zawartość przelewamy do patelni. Dokładnie mieszamy i dodajemy dwa przeciśnięte ząbki czosnku oraz świeży tymianek. Dusimy na wolnym ogniu kilka minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Patelnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Można też przełożyć kurczaka wraz z sosem do naczynia do zapiekania. Pieczemy kurczaka ok. 40 minut. Po 20 minutach obracamy pałki na drugą stronę.
Przed podanie posypujemy świeżym tymiankiem. Podajemy z makaronem lub ziemniakami.
Smacznego!