Kruche, delikatne waniliowe ciasteczka są doskonałe na każdą okazje! Cudownie pachną i świetnie smakują, może zamiast tradycyjnych pierniczków upieczenie je na Święta? Polecam! Znikają błyskawicznie.
Składniki:
- 185 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 350 g mąki tortowej
- 1 jajko duże
- 1 żółtko
Dodatkowo:
- 100 g mlecznej lub deserowej czekolady
Przygotowanie:
W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i żółtko i miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ja w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia podsypanymi mąką. Zdejmujemy górny arkusz papieru i wycinamy ciastka np. serduszka.
Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-12 minut.
Po upieczeniu studzimy ciasta na kratce.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zimne ciasteczka zanurzamy do połowy w polewie, odkładamy do zastygnięcia.
Smacznego!
Zdziadapradziada.pl
Written on 13 grudnia 2017
Wyglądają przepysznie 😉 Choć zastanawiam się jak sprawdziłyby się jako ozdoba świąteczna na choinkę? Myślisz, że można nimi przyozdobić świąteczne drzewko czy jednak będą zbyt kruche na taką ozdobę?
Pozdrawiam!
Kuchnia Marty
Written on 13 grudnia 2017
akurat te ciasteczka są idealne do chrupania. Jako ozdoba mogą się nie sprawdzić bo z czasem gdy trochę nawilgną zaczynają się kruszyć. Dziś lub najpóźniej jutro wrzucę przepis na miodowe ciastka, które są idealne na choinkowe ozdoby! Pozdrawiam