Z wątróbką drobiową w sosie z kurek pierwszy raz spotkałam się w brytyjskiej kuchni. Wprawdzie sos był tam z podgrzybków i prawdziwków ale kurki tez idealnie pasują. Zresztą to ulubione grzyby mojego męża. 🙂 Danie dodatkowo wzbogaciłam pysznymi i chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi. Całość jest naprawdę smaczna!
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- łyżka oliwy
Składniki na sos z kurek:
- 250 g kurek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 200 ml śmietanki 18% lub 30%
- 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
Składniki na tatarki ziemniaczane:
- ½ kg ziemniaków
- olej rzepakowy
- sól
- opcjonalnie przyprawa do ziemniaków i frytek
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
Wątróbkę dokładnie płuczemy, oczyszczamy i odkładamy na papierowy ręcznik. Cebulę kroimy w półksiężyce. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy cebulę, dodajemy wątróbkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy ok. 5 minut. Wątróbkę z cebulką przekładamy do miseczki i odkładamy na bok.
W międzyczasie przygotowujemy talarki ziemniaczane. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki/talarki o grubości ok. 0,7 cm. Przekładamy je do garnka i zalewamy wodą tak, aby przykryła ziemniaki. Dodajemy łyżkę soli i gotujemy ok. 3-5 minut od momentu zagotowania się wody. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Odkładamy do odsączenia.
Talarki smażymy na głębokim oleju (jak frytki) lub czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą z oliwek, talarki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je oliwą z czosnkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 10 minut.
Grzyby czyścimy i płuczemy. Cebulę drobno siekamy w kostkę, podsmażamy na maśle, dodajemy kurki i smażymy przez ok. 5 minut. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do grzybów. Na patelnię wlewamy śmietankę i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodajemy wątróbkę i całość dusimy ok. 5-7 minut. Posypujemy posiekaną natką z pietruszki.