Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Wielkanocna tarta
4
Wielkanocna tarta
  • Wielkanocna tarta

Wielkanoc zbliża się „wielkimi krokami”! W tym roku, w wielu domach te Święta będą trochę inne niż zawsze. Z tej okazji mam dla Was przepis na Wielkanocną tarte, którą bez problemu przygotujecie w zaciszu własnego domu. Pyszna, aromatyczna z białą kiełbasą i delikatnym nadzieniem z serka śmietankowego i chrzanu.

5890 - Wielkanocna tarta

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki tortowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 125 g zimnego masła
  • 3-4 łyżki bardzo zimnej wody

Składniki na sos:

  • 75 g kwaśniej śmietany
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki chrzanu
  • 250 g śmietankowego serka
  • 2 łyżki świeżych posiekanych ziół (np. natka pietruszki, majeranek)
  • sól
  • pieprz

Składniki na nadzienie:

5907 - Wielkanocna tarta

Przygotowanie ciasta:

Mąkę mieszamy z solą, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i szybko wyrabiamy aż utworzą się okruszki przypominające bułkę tartą. Wtedy dodajemy tyle wody, by składniki się połączyły i otrzymamy jednolite ciasto. Ciasto owijamy w folię i chowamy do lodówki na 30 minut.

Przygotowanie nadzienie:

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w talarki cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej pokrojona w plasterki kiełbasę białą z szynki oraz odrobinę soli. Smażymy aż kiełbasa się zarumieni. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy kilka chwil i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nadzienie odstawiamy żeby przestygło.

5911 - Wielkanocna tarta

Przygotowanie sosu:

W misce mieszamy jajka ze śmietaną, serkiem i chrzanem, dodajemy posiekane zioła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190-200 stopni. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy i przekładamy do okrągłej formy do pieczenia tart o średnicy 24 cm. lub do kilku mniejszych. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy suchy groch lub fasole. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i podpiekamy jeszcze ok. 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika.

Piekarnik zmniejszamy do temperatury 180 stopni. Na podpieczony spód wykładamy podsmażone nadzienie, które zalewamy masą jajeczno-serową.

Tarte zapiekamy ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i wkładamy do masy plasterki jajek. Tarte ponownie wstawiamy do piekarnika pieczemy jeszcze ok. 20-25 minut.

Przed podaniem posypujemy świeżo posiekanymi ziołami.

Smacznego!

5962 - Wielkanocna tarta

5899 - Wielkanocna tarta

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź