Wielkanoc zbliża się „wielkimi krokami”! W tym roku, w wielu domach te Święta będą trochę inne niż zawsze. Z tej okazji mam dla Was przepis na Wielkanocną tarte, którą bez problemu przygotujecie w zaciszu własnego domu. Pyszna, aromatyczna z białą kiełbasą i delikatnym nadzieniem z serka śmietankowego i chrzanu.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- ½ łyżeczki soli
- 125 g zimnego masła
- 3-4 łyżki bardzo zimnej wody
Składniki na sos:
- 75 g kwaśniej śmietany
- 2 jajka
- 1-2 łyżki chrzanu
- 250 g śmietankowego serka
- 2 łyżki świeżych posiekanych ziół (np. natka pietruszki, majeranek)
- sól
- pieprz
Składniki na nadzienie:
- 1 opakowanie (400g) kiełbasy białej z szynki Kurpiowskie Specjały od ZM Pekpol
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i szybko wyrabiamy aż utworzą się okruszki przypominające bułkę tartą. Wtedy dodajemy tyle wody, by składniki się połączyły i otrzymamy jednolite ciasto. Ciasto owijamy w folię i chowamy do lodówki na 30 minut.
Przygotowanie nadzienie:
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w talarki cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej pokrojona w plasterki kiełbasę białą z szynki oraz odrobinę soli. Smażymy aż kiełbasa się zarumieni. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy kilka chwil i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nadzienie odstawiamy żeby przestygło.
Przygotowanie sosu:
W misce mieszamy jajka ze śmietaną, serkiem i chrzanem, dodajemy posiekane zioła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190-200 stopni. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy i przekładamy do okrągłej formy do pieczenia tart o średnicy 24 cm. lub do kilku mniejszych. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy suchy groch lub fasole. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i podpiekamy jeszcze ok. 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika.
Piekarnik zmniejszamy do temperatury 180 stopni. Na podpieczony spód wykładamy podsmażone nadzienie, które zalewamy masą jajeczno-serową.
Tarte zapiekamy ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i wkładamy do masy plasterki jajek. Tarte ponownie wstawiamy do piekarnika pieczemy jeszcze ok. 20-25 minut.
Przed podaniem posypujemy świeżo posiekanymi ziołami.
Smacznego!
boboland
Written on 10 maja 2020
Taka tarta musi wyglądać pięknie i smacznie smakować.
Kuchnia Marty
Written on 21 maja 2020
Bardzo dziękuję
Delektujemy
Written on 6 lipca 2020
Powiem tak – przepyszna i absolutnie nie przypisywałabym jej wyłącznie do Wielkanocy. Robiłam ją ostatnio już trzeci raz od świąt:D
Kuchnia Marty
Written on 6 lipca 2020
Bardzo dziękuję i cieszę się, że tak zasmakowała 🙂