Pyszne i proste Wielkanocne ciasteczka cytrynową będą idealną dekoracją, lub słodkim prezentem w te Święta! Idealnie kruche, wprost rozpływają się w ustach. Cudowny aromat i smak cytryny nadaje ciastkom wiosennej świeżości, a urocze dekoracje wprawiają w dobry nastrój.
Składniki:
- 230 g masła
- 300 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 490 g mąki tortowej
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W jednej misce mieszamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. W drugiej ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy jajka, jedno po drugim oraz sok i skórkę z cytryny i jeszcze chwilę ucieramy. Na koniec ciągle miksując dodajemy stopniowo mąkę. Wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą owijamy w folię spożywczą i chłodzimy minimum 30 minut.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy ciastka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 6-9 minut.
Ciasteczka studzimy, a następnie dekorujemy.
magdula
Written on 22 marca 2018
Jakie piękne! Kilka lat temu robiłam podobne ciasteczka, a potem zupełnie zapomniałam o tym przepisie. Na szczęście Twój wpis mi o nich przypomniał :))
Kuchnia Marty
Written on 22 marca 2018
Bardzo się cieszę 🙂
Nina K.
Written on 18 stycznia 2020
Witam. jak zrobic takie zajączki?
Kuchnia Marty
Written on 19 stycznia 2020
ciasteczka przygotowałam za pomocą foremki w kształcie takiego zająca
Izabela A.
Written on 24 marca 2022
Ile takie ciasteczka mogą leżeć, czy szybko się psują?