Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 6788.dym  - Wigilijny barszcz czerwony z uszkami na zakwasie
4
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami na zakwasie
  • 6788.dym  - Wigilijny barszcz czerwony z uszkami na zakwasie

Dla mnie nie ma Świąt bez barszczu! Wigilijny barszcz czerwony z uszkami na zakwasie domowym to w moim domu tradycja! Ten intensywny kolor, smak i aromat kusi wszystkich domowników. Do tego delikatne uszka z grzybowym farszem – poezja! Pamiętajcie, że zakwas należy przygotować 5 dni wcześniej niż barszcz.

6807.dym  - Wigilijny barszcz czerwony z uszkami na zakwasie

Składniki na zakwas:

  • ok. 1 kg buraków
  • 1 litr zimnej, przegotowanej wody
  • 1 łyżka soli
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 liście laurowe
  • 4-5 ząbki czosnku
  • opcjonalnie 1 kromka razowego chleba

 

Składniki na barszcz czerwony:

  • 2 litry wody
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały kawałek pora
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna jałowca
  • 1 ½ buraków
  • sól
  • pieprz
  • majeranek/tymianek do smaku
  • 1 litr zakwasu

 

Składniki na uszka z grzybami:

Farsz:

  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • majeranek/tymianek do smaku

 

Ciasto:

  • 500 g mąki tortowej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju

 

6812.900 - Wigilijny barszcz czerwony z uszkami na zakwasie

Przygotowanie zakwasu:

Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Wodę zagotowujemy z solą, zielem angielskim i liściem laurowym. Studzimy.

Do dużego słoja lub kamionki przekładamy buraki, dodajemy obrane ząbki czosnku, razowy chleb i zalewamy wodą z zielem angielskim i liściem laurowym. Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy w chłodne miejsce. Zakwas powinien stać 5-6 dni. Jeśli na wierzchu pojawi się piana, należy ją delikatnie zdjąć łyżką.

 6763 - Wigilijny barszcz czerwony z uszkami na zakwasie

Przygotowanie uszek z grzybami:

Grzyby płuczemy i zalewamy wodą. Ostawiamy na całą noc. Następnego dnia gotujemy grzyby ok. 30-35 minut w tej samej wodzie, w której się moczyły. Ugotowane grzyby odcedzamy i odstawiamy żeby przestygły.

Na łyżce oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej drobno posiekane grzyby i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy kilka minut i dodajemy bułkę tartą. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.

 

Przygotowanie ciasta:

W misce łączymy mąkę z olejem, stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Odcinamy/rwiemy kawałki ciasta (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) i rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek (można podsypać mąką).

Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy kółka (np. foremką lub literatką). Na środek nakładamy niewielką ilość farszu, ciasto składamy na pół i sklejamy jak pieroga. Następnie sklejamy ze sobą oba końce pieroga – w środku powinna powstać dziurka. Uszka układamy desce posypanej mąką. Przykrywamy ściereczką.

Gotowe uszka wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 1-2 minut od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.

 6792 - Wigilijny barszcz czerwony z uszkami na zakwasie

Przygotowanie czerwonego barszczu:

Do garnka dodajemy obraną włoszczyzną (marchew, seler, pietruszka, por), ząbki czosnku pokrojone w plasterki, liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Zalewamy wody i dodajemy opaloną palnikiem cebulę i wypłukane suszone grzyby. Gotujemy wywar na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie.

Buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Pod koniec gotowanie dodajemy starte buraki, tymianek i majeranek (po ok. 1 łyżce) oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem i sokiem z cytryny. Gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 minut. Wywar zdejmujemy z palnika i pozostawiamy na ok. 2-3 godziny.

Po tym czasie przecedzamy wywar i podgrzewamy – ważne by go nie zagotować!

Na koniec dodajemy 1 litr zakwasu, podgrzewamy. Pilnujemy by nasz barszcz się nie zagotował. W razie konieczności doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wigilijny barszcz czerwony podajemy z uszkami.

6788.dym  - Wigilijny barszcz czerwony z uszkami na zakwasie

 

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź