Chyba każdy z nas lubi i zna pizzę.. Na grubym bądź cienkim cieście.. Dziś lekka, włoska pizza z tuńczykiem i rukolą na cienkim cieście. Wzbogacona oliwkami i suszonymi pomidorami. Idealna na obiad, kolację, a nawet przystawkę 🙂
Składniki na pizzę:
- 15 g świeżych drożdży
- ½ łyżeczki cukru
- 180 ml letniej wody
- 225 g mąki pszennej tortowej + mąka do podsypania ciasta
- szczypta soli
- 30 ml oleju + olej do posmarowania ciasta i miski
Sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól
- pieprz
- bazylia, oregano ewentualnie przyprawa do pizzy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- 190 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (puszka tuńczyka)
- 2 garście rukoli
- 6-7 suszonych pomidorów
- 1 garść oliwek
- 150 g tartego sera mozzarella do pizzy
Przygotowanie ciasta na pizzę:
W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy letnią wodę i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki.
W drugiej misce łączymy mąkę z solą, na środku robimy dołek i wlewamy do niego olej, a następnie drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.
Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy na 30-40 minut – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie delikatnie wciskamy ciasto ręką i wyrabiamy na gładką kulę. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkowujemy je na kształt krążka (z podanych składników zrobiłam dwie pizze o średnicy ok. 20cm).
Przygotowanie sosu pomidorowego:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy pomidory z puszki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę dusimy aż odparuje płyn. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ziołami. Sos miksujemy i odstawiamy do ostudzenia.
Przygotowanie pizzy:
Rozwałkowane ciasto smarujemy cienko oliwą (uchroni to przed powstaniem zakalca). Następnie rozsmarowujemy sos, posypujemy serem i układamy dodatki poza rukolą.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200 stopni przez 15-20 minut – najlepiej używając funkcji „włączony grzejnik dolny”
Na gorącą pizzę układamy rukolę i podajemy.
Fan kuchni włoskiej
Written on 4 grudnia 2017
Super przepis, ale przede wszystkim w oczy bije genialna jakość Twoich fotografii :))
Kuchnia Marty
Written on 5 grudnia 2017
🙂 Bardzo dziękuję!