Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 8784.900 - Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą
2
Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą
  • 8784.900 - Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą

Chyba każdy z nas lubi i zna pizzę.. Na grubym bądź cienkim cieście.. Dziś lekka, włoska pizza z tuńczykiem i rukolą na cienkim cieście. Wzbogacona oliwkami i suszonymi pomidorami. Idealna na obiad, kolację, a nawet przystawkę 🙂

Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą

Składniki na pizzę:

  • 15 g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 180 ml letniej wody
  • 225 g mąki pszennej tortowej + mąka do podsypania ciasta
  • szczypta soli
  • 30 ml oleju + olej do posmarowania ciasta i miski

Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól
  • pieprz
  • bazylia, oregano ewentualnie przyprawa do pizzy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą

Dodatkowo:

  • 190 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (puszka tuńczyka)
  • 2 garście rukoli
  • 6-7 suszonych pomidorów
  • 1 garść oliwek
  • 150 g tartego sera mozzarella do pizzy

Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą

Przygotowanie ciasta na pizzę:

W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy letnią wodę i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki.

W drugiej misce łączymy mąkę z solą, na środku robimy dołek i wlewamy do niego olej, a następnie drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.

Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy na 30-40 minut – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie delikatnie wciskamy ciasto ręką i wyrabiamy na gładką kulę. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkowujemy je na kształt krążka (z podanych składników zrobiłam dwie pizze o średnicy ok. 20cm).

Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą

Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą

Przygotowanie sosu pomidorowego:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy pomidory z puszki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę dusimy aż odparuje płyn. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ziołami. Sos miksujemy i odstawiamy do ostudzenia.

Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą

Przygotowanie pizzy:

Rozwałkowane ciasto smarujemy cienko oliwą (uchroni to przed powstaniem zakalca). Następnie rozsmarowujemy sos, posypujemy serem i układamy dodatki poza rukolą.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200 stopni przez 15-20 minut – najlepiej używając funkcji „włączony grzejnik dolny”

Na gorącą pizzę układamy rukolę i podajemy.

Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą

Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą

Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą

Komentarze

Pozostaw odpowiedź