Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 9121.900 - Wyborny sernik
6
Wyborny sernik
  • 9121.900 - Wyborny sernik

Przepis na wyborny sernik pochodzi z mojego rodzinnego domu. Do dnia dzisiejszego nie może go zabraknąć na żadnej rodzinnej imprezie. Jest idealny! Dla mnie ten przepis jest szczególnie ważny bo przekazywany z pokolenia na pokolenie. Dziś chcę podzielić się nim z Wami i mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak jak moim bliskim.

9101.900 - Wyborny sernik

Składniki na kruche ciasto kakaowe:

  • 2 szklanki mąki (używam tortowej)
  • ½ szklanki cukru
  • 150 g margaryny
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki na masę serową:

  • 800-850 g sera (tłusty twaróg)
  • 6 dużych jaj oddzielnie żółtka i oddzielnie białka
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 150 g margaryny
  • 100 g rodzynek
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • margaryna do posmarowania blachy
  • bułka tarta do posypania blachy

9109.900 - Wyborny sernik

Przygotowanie kruchego ciasta kakaowego:

Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. 10-15 minut.

Przygotowanie masy serowej:

Margarynę rozpuszczamy. Rodzynki przebieramy i zalewamy gorąca wodą. Odstawiamy na kilka minut. Odcedzamy. Ziemniaki gotujemy i mielimy z serem przez maszynkę. Żółtka (6 żółtek) ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy ser z ziemniaki i rozpuszczoną margarynę. Cały czas ucieramy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i rodzynki. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy. Prostokątną blachę o wymiarach 27×22 smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą (nadmiar wysypujemy). Na spód blachy ścieramy na tarce o dużych oczkach albo kruszymy palcami jedną część ciasta, na to wykładamy masę serową i na górę drugą część ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 70-80 minut.

Zamiast rodzynek można użyć wiśni lub brzoskwiń z puszki.

9094.900 - Wyborny sernik

 

Komentarze

Pozostaw odpowiedź