Przepis na wyborny sernik pochodzi z mojego rodzinnego domu. Do dnia dzisiejszego nie może go zabraknąć na żadnej rodzinnej imprezie. Jest idealny! Dla mnie ten przepis jest szczególnie ważny bo przekazywany z pokolenia na pokolenie. Dziś chcę podzielić się nim z Wami i mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak jak moim bliskim.
Składniki na kruche ciasto kakaowe:
- 2 szklanki mąki (używam tortowej)
- ½ szklanki cukru
- 150 g margaryny
- 3 żółtka
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 800-850 g sera (tłusty twaróg)
- 6 dużych jaj oddzielnie żółtka i oddzielnie białka
- 4 średnie ziemniaki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 150 g margaryny
- 100 g rodzynek
- 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
- margaryna do posmarowania blachy
- bułka tarta do posypania blachy
Przygotowanie kruchego ciasta kakaowego:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. 10-15 minut.
Przygotowanie masy serowej:
Margarynę rozpuszczamy. Rodzynki przebieramy i zalewamy gorąca wodą. Odstawiamy na kilka minut. Odcedzamy. Ziemniaki gotujemy i mielimy z serem przez maszynkę. Żółtka (6 żółtek) ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy ser z ziemniaki i rozpuszczoną margarynę. Cały czas ucieramy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i rodzynki. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy. Prostokątną blachę o wymiarach 27×22 smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą (nadmiar wysypujemy). Na spód blachy ścieramy na tarce o dużych oczkach albo kruszymy palcami jedną część ciasta, na to wykładamy masę serową i na górę drugą część ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 70-80 minut.
Zamiast rodzynek można użyć wiśni lub brzoskwiń z puszki.
Kasia Kałużna przez Facebook
Written on 13 listopada 2014
uwielbiam mmmm
Marta
Written on 15 listopada 2014
Ja też
Justyna
Written on 15 listopada 2014
U mnie w domu też króluje ten sernik już od ponad 8lat. Przepis dostałam od swojej teściowej zawsze wychodzi i jest pyszny!!!!! Czasami zamiast mąki ziemniaczanej dodaje dwa budynie waniliowe.
Marta
Written on 15 listopada 2014
uwielbiam takie przepisy wyniesione z domów rodzinnych 🙂 Najlepsze są od babci!
Justyna
Written on 15 listopada 2014
Pamiętam smak karpatki Twojej Mamy jadłam ją pierwszy raz na urodzinach Marcina i od tego momentu uwielbiam chociaż minęło już ponad 20 lat. 😀
Marta
Written on 15 listopada 2014
Też pamiętam! No to czas na mamy karpatkę!