Burak stroni od cebuli, a cebula doń się czuli: “Mój Buraku, mój czerwony, czybyś nie chciał takiej żony?” Burak tylko nos zatyka: “Niech no pani prędzej zmyka. Ja chcę żonę mieć buraczą, Bo przy pani wszyscy płaczą.” Jan Brzechwa
Cebula jest popularnym na całym świecie warzywem. Znana ze swojego charakterystycznego zapachu i lekko ostrego, słodkawego smaku ma zarówno wielu zwolenników jak i przeciwników.
Kto z nas krojąc cebulę nie uronił chociaż jednej łzy..
Osobiście uwielbiam smak cebuli i wynagradza mi on to pieczenie oczu i płacz.
Smażona, karmelizowana czy świeża, najlepiej w towarzystwie pomidorów, cebula za każdym razem smakuje wybornie!
Oprócz szerokiego zastosowania w kuchni słynie również, a może przede wszystkim ze swoich zdrowotnych właściwości.
Już w medycynie ludowej wywar z cebuli był zalecany w chorobach reumatycznych. Do dnia dzisiejszego wielu z nas przy przeziębieniu przygotowuje i pije syrop z cebuli czy stosuje inhalacje. Cebula ma działanie bakteriobójcze, usuwa nadmiar wody z organizmu, zwiększa odporność. Jest bogata w mikroelementy i witaminy. Dodatkowo chroni przed nowotworami i służy naszemu sercu.
KALORIE I WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE CEBULI:
WARTOŚCI ODŻYWCZE: | Zawartość w 100 [g] |
Kalorie (wartość energetyczna) | 40 kcal / 167 kJ |
Białko | 1,10 g |
Tłuszcz ogółem | 0,10 g |
Węglowodany | 9,34 g |
Błonnik pokarmowy | 1,7 g |
WITAMINY: | |
Witamina C | 7,4 mg |
Witamina B1 | 0,046 mg |
Witamina B2 | 0,027 mg |
Witamina B3 (PP) | 0,116 mg |
Witamina B6 | 0,120 mg |
Kwas foliowy | 19 µg |
MINERAŁY: | |
Wapń | 23 mg |
Magnez | 10 mg |
Fosfor | 29 mg |
Potas | 146 mg |
Sód | 4 mg |
Fitosterole | 15 mg |
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE i ZDROWOTNE CEBULI:
- Działanie antyseptyczne – sok z cebuli jest niezwykle skuteczny w leczeniu ran, czyraków i ropni. Sprawdza się również przy dolegliwościach skórnych (trądzik), ukąszeniach owadów, bólu zęba czy ucha. Podobnie jak czosnek cebula działa jak antybiotyk. Niszczy bakterie i zapobiega infekcjom
- Działanie bakteriobójcze – dzięki zawartym w cebuli, a dokładnie w jej miąższu składnikom lotnym (fitoncydy)
- Właściwości moczopędne – cebula przyśpiesza detoksykację organizmu, usuwa nadmiar wody z organizmu, zmniejszając tym samym opuchliznę
- Reguluje cieśnienie krwi, zapobiega zakrzepom i obniża cholesterol – badania dowodzą, że jedzenie codziennie jednej cebuli przez ok. 3 miesiące spowoduje obniżenie „złego” cholesterolu LDL, a wzrost tego „dobrego” – HLD. Ponadto cebula zawiera substancje działające przeciwzakrzepowo. Nie tylko nie dopuszcza do powstawania zakrzepów, z czasem zakrzepy się rozpuszczają. Osoby cierpiące na nadciśnienie również powinny częściej sięgać po to cudowne warzywo, ponieważ cebula wpływa również pozytywnie na regulację ciśnienia krwi.
Na koniec wspomnę jeszcze, że cebula w odróżnieniu od innych warzyw nie traci swoich właściwości zdrowotnych podczas obróbki termicznej.
A na poprawę humoru wrzucę jeszcze krótki fragment rozmowy Shreka i Osła z filmu Shrek i oczywiście przejdę do przepisów 🙂
SHREK – Ogry są… jak cebula!
OSIOŁ – Śmierdzą?!
SHREK – Tak… nie!
OSIOŁ – Bo się od nich płacze?
SHREK – Nie!
OSIOŁ – Bo jak się zostawi je na słońcu to robią się brązowe i rosną im włoski?
SHREK – Nie! Ogry mają warstwy! Rozumiesz, ogry mają warstwy – cebula ma warstwy. Ogry mają warstwy.
OSIOŁ – Wiesz, nie wszyscy lubią cebulę…
PRZEPISY:
1. Cebulowe krążki
Składniki:
- 2-3 cebule
- 100 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 małe jajko
- 140 ml mleka
- olej do smażenia
- ¾ szklanki bułki tartej
Przygotowanie:
Cebule obieramy i kroimy w krążki o grubości ok. 1 cm. W miseczce mieszamy mąką, proszek do pieczenia i sól. Plasterki cebuli obtaczamy w mące wymieszanej z solą i proszkiem i odkładamy. W drugiej misce mieszamy jajko z mlekiem i wlewamy do mąki. Mieszamy aż składniki się połączą. W rondelku rozgrzewamy olej. Krążki cebuli zanurzamy w cieście i układamy na kratce aby nadmiar ciasta spłynął, następnie panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor ok. 2-3 minut.
2. Cebulowa przekąska:
Składniki ma panierkę:
- 260 g mąki tortowej
- 4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- ½ łyżeczki pieprzu
- ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki
Składniki na rzadkie ciasto:
- 200 g mąki tortowej
- 40 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 700 ml piwa
Dodatkowo:
- 3-4 spore cebule
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie cebuli:
Nożem odcinamy górę cebuli. Zdejmujemy jej pierwszą, zewnętrzną warstwę pozostawiając korzeń nienaruszony. Następnie nacinamy cebulę na 12-16 części, uważając by nie zrobić tego za głęboko. Na koniec delikatnie rozchylamy pióra cebuli.
Naciętą cebulę można wsadzić do miski z zimną wodą, dzięki temu „otworzy” się.
Przygotowanie panierki:
W misce mieszamy wszystkie składniki. Muszą się dobrze połączyć.
Przygotowanie ciasta:
W misce mieszamy składniki suche. Stopniowo, ciągle mieszając wlewamy piwo.
W garnku rozgrzewamy olej.
Cebule najpierw wkładamy do miski z suchymi składnikami/panierką. Wyjmujemy i strzepujemy nadmiar mąki. Następnie zanurzamy i cieście i ponownie wkładamy do panierki. Tak przygotowane cebule smażymy partiami w głębokim oleju ok. 3-5 minut z każdej stromy na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podajemy ciepłe z ulubionymi sosami czy dipem.
3. Cebulowe ciasteczka
Link do przepisu znajdziesz TUTAJ
4. Karmelizowana cebula
Link do przepisu znajdziesz TUTAJ
5. Zupa cebulowa
Link do przepisu znajdziesz TUTAJ
SMACZNEGO!