WYNIKI KONKURSU „KOLACJA W AMERYKAŃSKIM STYLU”
Mimo iż dziś piątek 13-go, to ja mam jednak nadzieję, że ten dzień nie będzie należał do pechowych.. Chociażby dlatego, że już za chwilę.. za momencik poznamy zwycięzców konkursu na danie na „Kolację w amerykańskim stylu”.
Konkurs tematycznie nawiązywał do programu „Restauracje, knajpy i bary drive-in”, który możecie obejrzeć w dni powszednie na Polsat Food Network o godzinie 23.00
Zainteresowanie konkursem było naprawdę duże, a uczestnicy wykazali się niezwykłą kreatywnością i pomysłowością. Link do galerii z przepisami konkursowymi znajdziecie TUTAJ.
Nie ukrywam, że wybór był naprawdę trudny. Ciężko jest wybrać z tylu naprawdę świetnych przepisów tylko dwa, które zostaną nagrodzone. Jednak takie są zasady.. nie będę dłużeć przeciągać i ogłoszę wyniki.
Chciałabym jeszcze serdecznie podziękować fundatorowi nagród – Polsat Food Network, bo to dzięki niemu uda mi się za chwilę kogoś uszczęśliwić!
I. MIEJSCE – lunch box, minutnik elektryczny i koc piknikowy otrzymuje – paulette17 za Corn Dogi z cebulowymi krążkami, gotowaną kukurydzą i frytkami
Przepis na danie poniżej:
Składniki na ciasto:
- ½ szkl. mąki
- ½ szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
Dodatkowo:
- 2 kolby kukurydzy
- 3 długie parówki
- 2 plastry cebuli czerwonej
- 150 g. frytek
- olej do smażenia
- folia aluminiowa
- sól do oprószenia frytek i kukurydzy
- 2 łyżki mąki
- 6 wykałaczek
Przygotowanie:
Mąki przesiać z proszkiem. Dodać pozostałe składniki i dobrze zmiksować. Przelać do dużej szklanki. Odstawić. Parówki pokroić na pół. Nakłuć na wykałaczki. Obtoczyć w mące.
Cebulę podzielić na krążki. Kukurydzę umieścić we wrzącej wodzie. Gotować aż zmięknie. Następnie wyciągnąć i oprószyć solą i zawinąć w folię na 10 min.
Frytki umieścić w frytkownicy z nagrzanym olejem. Usmażyć na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu, posolić.
Parówki zanurzyć w cieście, a następnie w rozgrzanym oleju. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Jeżeli olej jest dobrze rozgrzany potrwa to ok. 2 min. Cebulę zanurzyć w cieście i podobnie jak corn dogi smażyć na złoty kolor.
II. MIEJSCE– minutnik elektryczny i koc piknikowy otrzymuje – Istota Smaku za Burger z kozim serem i sosem mascarpone z bazylią
Przepis na danie poniżej (link do przepisu znajdziecie TUTAJ):
Składniki na 5 burgerów:
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 5 dużych plastrów sera koziego
- 5 plasterków szynki Szwardzwalckiej
- 5 bułek
- rucola
- sałata
- pomidorki koktajlowe
- świeży ogórek
Składniki na sos:
- 3 łyżki serka mascarpone
- 3-4 łyżki śmietanki jogurtowej 10%
- garść listków świeżej bazylii
- 1/3 łyżeczki suszonej bazylii
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania sosu. Do miseczki przekładamy mascarpone i śmietankę – mieszamy. Listki bazylii drobno siekamy i łączymy z serkiem. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz suszoną bazylią.
Pomidorki koktajlowe kroimy na plastry lub ćwiartki. Ogórek kroimy na plastry ok. 3 na porcję. Przygotowujemy też liście sałaty i ruccolę.
Mięsa mielonego nie doprawiamy, tylko wyrabiamy i formujemy płaskie kotleciki o średnicy trochę większej niż bułka. Doprawiamy z wierzchu solą i świeżo mielonym pieprzem.
Rozgrzewamy patelnię grillową i kładziemy na niej plastry szynki – rumienimy z obu stron. Zdejmujemy szynkę i układamy wołowe kotleciki. Długość grillowania mięsa zależy od jego grubości. Ja zazwyczaj grilluje ok. 2 minuty z każdej strony. Kiedy mięso obrócimy na drugą stronę układamy na wierzchu mięsa pół plastra koziego sera aby roztopił się pod wpływem ciepła. Mięso zdejmujemy z patelni i odkładamy na deskę aby odpoczęło przez ok. 3-5 minut.
Kiedy mięso odpoczywa, na wytopiony tłuszcz na patelni układamy przekrojone bułki i lekko je podpiekamy. Zdejmujemy z patelni i składamy burgery. Dolną połowę bułki smarujemy sosem, układamy drugi kawałek sera, a na to mięso. Przykrywamy warzywami a na wierzch układamy podpieczoną szynkę. Górną bułkę smarujemy sosem i układamy na całej konstrukcji.
Do hamburgera podajemy frytki albo pieczone chrupiące ziemniaczki.
Smacznego!
Zarówno zwycięzcą jak i wszystkim uczestnikom serdecznie gratuluję i bardzo dziękuję za udział w konkursie.
Tak jak wspomniałam na początku, zainteresowanie konkursem było spore, a przepisy na naprawdę wysokim poziomie. W związku z powyższym Fundator nagród Polsat Food Network postanowił przyznać jeszcze kilku osobom drobny upominek w postaci torby 🙂
TORBĘ OTRZYMUJĄ:
- VioletoweKucharzenie za Stromboli – zwijana pizza (link do przepisu znajdziecie TUTAJ)
- Jem więc Jestem za Chili „4 Fasole” (link do przepisy znajdziecie TUTAJ)
- Navynut za Tosty z masłem orzechowym, bananem i borówkami (link do przepisu znajdziecie TUTAJ)
- Chocolate Muffin Blog za Jaglane pancakes kokosowe z truskawkami i czekoladą (link do przepisu znajdziecie TUTAJ)
- Barbara L za Amerykańskie Muffiny Bananowe
Barbara
Written on 13 marca 2015
DZIĘKUJĘ i GRATULUJĘ! Fantastyczny konkurs, fantastyczne przepisy:)
Paula
Written on 13 marca 2015
Fajny konkurs. Dziękuje i gratuluje pozostałym uczestnikom. Pozdrawiam 🙂
Aleksandra
Written on 13 marca 2015
Bardzo ciekawy konkurs, dziękuję za wyróżnienie 🙂
Marta
Written on 15 marca 2015
To ja bardzo dziękuję wszystkim uczestnikom za rewelacyjne przepisy i gratuluję wyróżnionym!
Magda
Written on 15 marca 2015
Ale się cieszę! Dziękuję bardzo i gratuluję wszystkim!