Uwielbiam cukinię. Najbardziej grillowaną na oliwie z czosnkiem. Dziś zapraszam na wytrawne tartaletki z cukinią i sezamem. Idealne na przystawkę lub drugie śniadaniu. Tartaletki pięknie wyglądają i równie dobrze smakuję!
Składniki na ciasto:
- 190 g mąki pszennej
- ½ łyżki soli
- 100 g miękkiego masła
- 3-4 łyżki bardzo zimnej wody
- 2-3 łyżki sezamu
Składniki na farsz:
- 200 g serka kremowego np. Philadelphia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 2 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej
- 50 g żółtego sera startego na tarce o drobnych oczkach
- sól
- pieprz
- 2-3 cukinie
- sezam do posypania
Składniki na marynatę:
- 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Przygotowanie ciasta:
Sezam uprażyć. Mąkę wymieszać z solą, dodać masło, uprażony sezam i zagnieść ciasto. Na koniec dodać zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiać ciasto. Ciasto na ok. 45 minut schować do lodówki.
Cukinię umyć, nie obierać. Przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cienkie plasterki, posolić. W miseczce wymieszać oliwę z czosnkiem. Zalać cukinię, wymieszać i odstawić na 10-15 minut żeby zmiękła.
Przygotowanie nadzienia:
W misce wymieszać kremowy serek z żółtym serem, dodać jogurt, przeciśnięty ząbek czosnku i pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.
Schłodzone ciasto, podzielić na mniejsze części, rozwałkować i wyłożyć nim foremki do tartaletek. Lekko docisnąć palcami, a następnie usunąć ciasto wystające poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).
Wstawić do piekarnika i podpiec przez 15 minut. Wyjąć i wystudzić.
Na spód każdej foremki wyłożonej ciastem położyć ok. 1 łyżeczki nadzienia.
Plasterek cukinii zwinąć w ciasny rulon, dodawać kolejne pasterki tworząc płatki róży. Gotowy kwiatek umieścić w tartaletce. Tak samo postępować z kolejnymi różami.
Posypać ziarnami sezamu i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 25 minut.
Przed podaniem wyjąć z foremek.
Anna Anna przez Facebook
Written on 30 listopada 2014
poproszę jedną 🙂
gin
Written on 2 grudnia 2014
Zachwycające są te cukiniowe róże 🙂
Marta
Written on 2 grudnia 2014
Dziękuję 🙂 Zachęcam do spróbowania!
Healthy Maniacs
Written on 17 grudnia 2014
to wygląda obłędnie! swoją drogą sama robiłam właśnie roladki z cukini 🙂
Marta
Written on 17 grudnia 2014
🙂
Kasia
Written on 25 marca 2015
Cześć, mam pytanie, na ile porcji jest ten przepis? Bo chcę zrobić na imprezę urodzinową, tylko nie wiem jakie proporcje wziąć, bo mam foremki o średnicy 12cm 😉
Marta
Written on 25 marca 2015
Cześć, Kasiu mnie wyszło ok. 16 tartaletek (średnica ok.6 cm) więc pewnie Tobie by wyszło ok. 8-10 szt
Joanna
Written on 23 kwietnia 2017
Wow, wyglądają fantastycznie i zapewne tak smakują 🙂 Czy dobrze się przechowują? Chciałabym przygotować je w sobotę na niedzielne przyjęcie komunijne. Nie stracą nic na wyglądzie i smaku?
Kuchnia Marty
Written on 23 kwietnia 2017
Na smaku na pewno nie stracą! Z wyglądem też nie powinno być problemu 🙂 Udanego przyjęcia życzę
KAŚKA
Written on 20 marca 2018
CZY TARTALETKI MOŻNA ZAMROZIĆ?
Kuchnia Marty
Written on 22 marca 2018
Pytasz o ciasto, czy o gotową tartaletkę?
KAŚKA
Written on 22 marca 2018
SAMO CIAST TO SĄDZĘ ŻE BEZ PROBLEMU ALE CHCIAŁABYM ZAMROZIĆ GOTOWE TARTALETKI I OBAWIAM SIĘ ŻE CUKINIA PO ROZMROŻENIU MOŻE WYGLĄDAĆ MAŁO EFEKTOWNIE 🙁
Kuchnia Marty
Written on 22 marca 2018
Dokładnie, cukinia po rozmrożeniu nasiąknie wodą dlatego nie powinno się mrozić gotowych babeczek.