Kto powiedział, że sernik musi być słodki? Ja dziś zapraszam na oryginalny, niebanalny i przepyszny wytrawny sernik z mozzarelli i suszonych pomidorów. Delikatne, kremowe nadzienie z wyczuwalną nutką świeżej bazylii, czosnku i suszonych pomidorów, na spodzie z lekko słonych krakersów zaskoczy zarówno smakiem jak i wyglądem. Polecam!
Składniki na spód:
- 150 g krakersów
- 80 g miękkiego masła
Składniki na masę serową:
- 300 g Mozzarelli Galbani (200 g Mozzarella Maxi Galbani + 125 g Mozzarella Galbani)
- 150 g kwaśniej śmietany 18%
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 suszone pomidory
- kilka listków świeżej posiekanej bazylii
- 8 g żelatyny (5 listków)
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- kilka listków bazylii
- 3-4 pomidorki koktajlowe
Przygotowanie spodu:
Krakersy blendujemy i dodajemy miękkie masło. Masą wykładamy spód małej, okrągłej tortownicy lub formy do pieczenia tart. Dociskamy i chowamy do lodówki.
Przygotowanie masy serowej:
Mozzarellę porządnie odciskamy żeby pozbyć się nadmiaru płynów. Umieszczamy ją w robocie wraz z suszonymi pomidorami (jeśli pomidory są z zalewy należy je też osuszyć), czosnkiem i listkami świeżej bazylii. Miksujemy aż otrzymamy kremową masę.
Pozostałą mozzarellę możemy zamrozić i przed podaniem zetrzeć na tarce i posypać sernik.
Do masy serowej dodajemy kwaśną śmietanę i ponownie miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można dodać tez odrobinę suszonego oregano.
Listki żelatyny przekładamy do rondelka i namaczamy w wodzie przez 5 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar wody, a rondelek z żelatynę stawiamy na palniku i na niedużej mocy podgrzewamy aż żelatyna się rozpuści. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy kilka łyżek masy serowej, dokładnie mieszamy i całość dodajemy do pozostałej masy serowej. Dokładnie mieszamy i wylewamy na schłodzony spód. Całość na całą noc chowamy do lodówki.
Przed podaniem dekorujemy świeżymi pomidorkami, listkami bazylii i startą, zamrożoną mozzarellą.
Smacznego!
PatiGotuje
Written on 13 sierpnia 2018
Fenomenalny przepis! <3 Na pewno go wypróbuję 😉
Widziałam wiele serników wytrawnych, ale nigdy nie były przygotowane z mozzarelli!
P.S. Śliczne zdjęcia 🙂
Kuchnia Marty
Written on 13 sierpnia 2018
Pati, bardzo się cieszę, że przepis i zdjęcia się spodobały 🙂 Mam nadzieję, że sernik zasmakuje!