Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 5834.900 - Zapiekane ziemniaki z serem i kiełbasą
Zapiekane ziemniaki z serem i kiełbasą
  • 5834.900 - Zapiekane ziemniaki z serem i kiełbasą

Dziś propozycja na szybkie, proste ale treściwe danie! Zapiekane ziemniaki z serem i kiełbasą. Zawsze wychodzą, potrzeba mało czasu na ich przygotowanie, a smak zachwyci każdego!

Zapiekane ziemniaki z serem i kiełbasą

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 2 małe kiełbaski (np. śląskie)
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • sól
  • pieprz
  • 250 g żółtego sera startego na tarce
  • szczypiorek

 Zapiekane ziemniaki z serem i kiełbasą

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy, nie obieramy, umieszczamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopnie przez 1 godzinę. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy. Upieczone ziemniaki pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie przecinamy je wzdłuż na pół i łyżeczka usuwamy środek tworząc łódeczki. Wydrążony miąższ przekładamy do miski, dodajemy śmietanę, mleko, miękkie masło i połowę sera. Doprawiamy do maku solą i pieprzem i mieszamy. Przygotowanym nadzieniem napełniamy ziemniaczane łódeczki. Na wierzch układamy podsmażoną kiełbasę i posypujemy pozostałym żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem.

Zapiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

Takie ziemniaczki przed podaniem można polać dodatkowo sosem czosnkowym.

Zapiekane ziemniaki z serem i kiełbasą

 

 

 

 

Pozostaw odpowiedź