Zapiekanka makaronowa z łososiem i brokułem to idealna propozycja na pyszny i szybki obiad. Niezwykle sycąca zachwyci smakiem nawet dzieci. Delikatny łosoś połączony z brokułem i kremowym sosem śmietanowo serowym to prawdziwy raj dla podniebienia.

Składniki:
- 250 g ulubionego makaronu
- 1 brokuł
- 300 g świeżego filetu z łososia
- ½ cytryny
- sól
- pieprz
Składniki na sos:
- 100 ml mleka 3,2%
- 50 ml śmietanki 30%
- 100 g tartego sera cheddar
- 50 g tartego sera parmezan
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
Skórę z łososia zdejmujemy, usuwamy ości, a filet skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie oprószamy solą i pieprzem.
Rybę zawijamy szczelnie w folię aluminiową posmarowaną oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 20-25 minut.
Wyjmujemy, otwieramy folię i pozostawiamy do ostygnięcia.
Makaron gotujemy al dente we wrzącej, posolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy ok. 4 minut w lekko posolonym wrzątku. Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą.
W rondelku mieszamy mleko ze śmietaną i serami. Podgrzewamy, na małym ogniu często mieszając aż ser się rozpuści. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W misce delikatnie mieszamy makaron z łososiem podzielonym na mniejsze kawałki i brokułem. Całość zalewamy sosem i delikatnie mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego po wierzchu możemy posypać tartą mozzarellą.
Naczynie wstawiamy na nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekamy przez ok. 20-25 minut. Zapiekankę podajemy ciepłą.
Smacznego!
