Nie macie pomysłu na obiad? Przygotujcie wyśmienitą zapiekankę z kiełbasą i sosem musztardowym. Przepis jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Do zapiekanki możecie dodać według uznania swoje ulubione dodatki, dzięki czemu za każdym razem nasze dania zyska nowy, niepowtarzalny smak! Ja, do przygotowania zapiekanki ziemniaczanej wykorzystałam Kiełbasę śląską z szynki od ZM Henryk Kania – polecam, jest pyszna!
Składniki:
- 1 ½ kg ziemniaków
- 500 g Kiełbasy śląskiej z szynki Henryk Kania
- 500 g cebuli
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki przyprawy do ziemniaków
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oleju
- 500 g kwaśniej śmietany 18%
- 100 ml wody
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki posiekanej natki papryki
- 50 g tartego sera cheddar
Przygotowanie:
Kiełbasę kroimy w plasterki, a cebule w talarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy kiełbasę przez kilka minut. Następnie dodajemy cebulę i dusimy całość aż cebula się zeszkli, a kiełbasa zarumieni. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy kilka chwil i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki np. przy użyciu mandoliny. Polewamy 2 łyżkami oleju i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Mieszamy.
Paprykę czerwoną kroimy w cienkie paseczki.
W miseczce mieszamy śmietanę z wodą, musztardą i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na dno naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem układamy warstwę ziemniaków (1/3), na ziemniaki układamy 1/3 kiełbasy z cebulą, a na kiełbasę cześć papryki pokrojonej w plasterki. Całość polewamy 1/3 przygotowanego sosu. W ten sposób układamy trzy warstwy zapiekanki. Po wierzchu posypujemy startym serem cheddar.
Naczynie z zapiekanką przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez 1 ½ godziny. Po tym czasie odkrywamy naczynie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i podpiekamy aż wierzch się zarumieni.
Smacznego!