Po fali upałów nabrałam ochotę na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą. To kolejna propozycja na smaczny i szybki obiad. Dodatkowo do zapiekanki dodałam pieczarki i paprykę oraz czosnek i świeży tymianek. Pyyyycha! Polecam!
Składniki:
- 700 g ziemniaków
- 300 g kiełbasy
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 150 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1-2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- 1 łyżka przyprawy do dań z ziemniaków
- 250 ml słodkiej śmietany 12% lub 18%
- 1 ½ szklanki wywaru warzywnego
- kilka gałązek świeżego tymianku
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Podsmażamy kilka minut na łyżce oleju. Gdy ziemniaki się lekko zarumienią posypujemy je przyprawą do ziemniaków i dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Ziemniaki zalewamy wywarem warzywnym i słodką śmietaną – dusimy ok. 20 minut aż będą miękkie, a sos zgęstnieje.
W międzyczasie kiełbasę kroimy w plasterki lub słupki i podsmażamy. Jak z kiełbasy zacznie wytapiać się tłuszcz, dodajemy pokrojoną w pióra cebule i smażymy aż cebula się zeszkli. Cebulę i kiełbasę przekładamy do miski, a na tłuszczu pozostałym po smażeniu kiełbasy podsmażamy pieczarki pokrojone w ćwiartki. Podsmażone pieczarki doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przekładamy do kiełbasy.
Na spodzie naczynia do zapiekania układamy ziemniaki i polewamy je sosem. Na ziemniaki układamy wszystkie podsmażone warzywa. Na sam koniec układamy pokrojoną w słupki paprykę. Całość posypujemy pieprzem i solą. Na wierzchu układamy gałązki świeżego tymianku. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 30 minut.
Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki.