Uwielbiam dania z makaronem. Dziś zapraszam na zapiekany makaron nadziewany kurczakiem, orzechami, serem pleśniowym i zielonym groszkiem. Pyszny, aromatyczny farsz to raj dla podniebienia.
Składniki:
- 250 g makaronu, który można nadziewać (użyłam paguri Magie di Pasta Zara – koszyczki)
- 2 filety/piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 120 g zielonego groszku (może być mrożony)
- 50 g sera pleśniowego (użyłam niebieski Lazur)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 100 ml śmietanki 18% do sosów i zup
- 100g drobno posiekanych włoskich orzechów
Dodatkowo:
- 6 łyżek śmietanki 18% do sosów i zup
- sól
- pieprz
- jajko
- 100 g sera mozzarella do pizzy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem oliwy wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzamy, zahartowujemy zimną wodą i każdą sztukę oddzielnie układamy na płaskiej powierzchni.
Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajmy 2 cebule pokrojone w drobną kostkę i podsmażamy. Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i kroimy w dość drobną kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy co jakiś czas mieszając. Wszystko dusimy ok. 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i orzechy włoskie.
Zielony groszek gotujemy al dente (ok 3 minut) i dodajemy do kurczaka. Całość chwilę podsmażamy, dodajemy śmietankę i pokruszony ser pleśniowy. Czekamy aż śmietana odparuje, a ser się rozpuści, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odkładamy farsz na bok aby przestygł.
Makaron nadziewamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym lub innym naczyniu do zapiekania.
Ser mozzarella ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do niego jedno jajko, 3 łyżki śmietany, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy makaron i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy aż wierzch delikatnie się zarumieni. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.