To jedno z moich ulubionych dań – zapiekany makaron z sosem pomidorowym! Niby proste zestawienie ale smak powala z nóg! Pyszny aromatyczny sos ze świeżych pomidorów z bazylią i czosnkiem zapieczony z makaronem i dużą ilością parmezanu – pomidorowy zawrót głowy!
Składniki na sos pomidorowy:
- 1 ½ kg świeżych pomidorów (najlepiej użyć kilku odmian)
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 600 g cebuli
- 4-5 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka suszonej bazylii
- sól
- pieprz
- 1 szczypta cukru
- 2-3 łyżki oleju
Dodatkowo:
- 500 g makaronu (użyłam gnocchi )
- 1 kulka mozzarelli
- 100 g tartego parmezanu
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2-3 łyżki posiekanych listków bazylii
Przygotowanie sosu pomidorowego:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Świeże pomidory kroimy w kostkę (można je wcześniej obrać ze skórki). Do cebuli dodajemy świeże pomidory i pomidory z puszki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę dusimy aż odparuje płyn. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem oraz ziołami. Sos miksujemy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i jeszcze ciepły łączymy z pomidorowym sosem. Przekładamy do naczynia do zapiekania. Po wierzchu posypujemy tartym parmezanem i mozzarellą, układamy połówki koktajlowych pomidorków i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 20-30 minut. Ser ma się rozpuścić.
Przed podaniem posypujemy posiekanymi listkami bazylii.