Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 0636.900 - Zawijane ciasto z jabłkami
2
Zawijane ciasto z jabłkami
  • 0636.900 - Zawijane ciasto z jabłkami

Pyszne zawijane ciasto z jabłkami to trochę inny rodzaj szarlotki. Połączenie kruchego ciasta, bakalii i jabłek wprowadzi każdego w dobry nastrój, a zapach pieczonych jabłek przez długie godziny będzie unosił się w domu!

0630.900 - Zawijane ciasto z jabłkami

Składniki na ciasto

  • 200 g margaryny
  • 300 g mąki pszennej + dodatkowo mąka do podsypania ciasta
  • 120 g cukru pudru
  • 1 żółtko

 

Składniki na nadzienie:

  • 40 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 40 g suszonej żurawiny
  • 1 ½ kg jabłek
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka miodu naturalnego
  • 2 łyżki bułki tartej

 

Dodatkowo:

  • tłuszcz do posmarowania tortownicy
  • bułka tarta do posypania tortownicy

0673.900 - Zawijane ciasto z jabłkami

Przygotowanie ciasta:

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać pokrojoną na małe kawałki margarynę i wyrobić aż składniki się połączą. Dodać żółtko, cukier i zagnieść ciasto. Zawinąć w folie spożywczą i schować do lodówki na 30 minut.

 

Przygotowanie nadzienia:

Jabłka umyć obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki.

Żurawinę i rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut. Odcedzić.

W misce wymieszać jabłka z rodzynkami, żurawiną i orzechami. Dodać miód, cukier wanilinowy i cynamon.

Piekarnik nagrzać do temperatury 190-200 stopni. Okrągłą tortownicę o średnicy 20-23 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę – spód i brzegi (ciasto może lekko wystawać ponad tortownicę). Spód ciasta posypać 2 łyżkami bułki tartej i wypełnić nadzieniem. Zawinąć brzegi ciasta tak, aby przykrywały ok. 3-4 cm nadzienia.

Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 50 minut.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

0656.900 - Zawijane ciasto z jabłkami

Komentarze

Pozostaw odpowiedź