Pyszne zawijane ciasto z jabłkami to trochę inny rodzaj szarlotki. Połączenie kruchego ciasta, bakalii i jabłek wprowadzi każdego w dobry nastrój, a zapach pieczonych jabłek przez długie godziny będzie unosił się w domu!
Składniki na ciasto
- 200 g margaryny
- 300 g mąki pszennej + dodatkowo mąka do podsypania ciasta
- 120 g cukru pudru
- 1 żółtko
Składniki na nadzienie:
- 40 g posiekanych orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
- 40 g suszonej żurawiny
- 1 ½ kg jabłek
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 1 łyżka miodu naturalnego
- 2 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
- tłuszcz do posmarowania tortownicy
- bułka tarta do posypania tortownicy
Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać pokrojoną na małe kawałki margarynę i wyrobić aż składniki się połączą. Dodać żółtko, cukier i zagnieść ciasto. Zawinąć w folie spożywczą i schować do lodówki na 30 minut.
Przygotowanie nadzienia:
Jabłka umyć obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki.
Żurawinę i rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut. Odcedzić.
W misce wymieszać jabłka z rodzynkami, żurawiną i orzechami. Dodać miód, cukier wanilinowy i cynamon.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190-200 stopni. Okrągłą tortownicę o średnicy 20-23 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę – spód i brzegi (ciasto może lekko wystawać ponad tortownicę). Spód ciasta posypać 2 łyżkami bułki tartej i wypełnić nadzieniem. Zawinąć brzegi ciasta tak, aby przykrywały ok. 3-4 cm nadzienia.
Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 50 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Marta Dąbrowska przez Facebook
Written on 3 grudnia 2014
Robię
gin
Written on 4 grudnia 2014
Mmm, już sobie wyobrażam ten zapach… Cudowności 🙂