Dziś coś na „większy głód” – żeberka barbecue (BBQ) z kolbą kukurydzy i ziemniaczanymi łódeczkami. Dla niektórych to typowe „męskie żarcie”, które najlepiej smakuje z kuflem zimnego piwa! Tak więc Panowie, dziś przygotuję coś specjalnie dla Was!!! Chociaż mam nadzieję, że i wśród Pań znajdę zwolenniczki żeberek 🙂
Składniki:
- ok. 2 kg żeberek (najlepszy jest płat żeberek wieprzowych)
- sól
- pieprz
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- ok. 3-4 ziaren ziela angielskiego
- kolba kukurydzy
Składniki na sos barbecue (BBQ):
- 1 szklanka cukru brązowego (niepełna szklanka)
- ¼ szklanki sosu Worcestershire
- ¼ szklanki ciemnego sosu sojowego
- ¼ szklanki octu winnego (użyłam z czerwonego wina)
- ¼ szklanki sosu chili (użyłam słodko-pikantny sos chili Tao Tao)
- ½ szklanki ketchupu (użyłam łagodnego ketchupu)
- 2 łyżeczki ostrej musztardy (użyłam rosyjskiej)
- 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 2 łyżeczki granulowanej cebuli
- 5 wędzonych śliwek (pokrojonych w drobną kostkę)
- pieprz do smaku
Składniki na ziemniaczane łódeczki:
- ½ kg ziemniaków
- olej rzepakowy
- sól
- opcjonalnie przyprawa do ziemniaków i frytek
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
Żeberka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Dzielimy na mniejsze porcje. Każdą porcję oprószamy solą i pieprzem. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz ząbki czosnku. Pieczemy/dusimy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 2,5 godziny. W czasie pieczenia kilkakrotnie przewracamy.
Wszystkie składniki na sos łączymy razem. Upieczone żeberka przekładamy do czystego naczynia, zalewamy sosem BBQ i odstawiamy na minimum 2 godziny w temperaturze pokojowej lub całą noc do lodówki.
W międzyczasie przygotowujemy ziemniaczane łódeczki. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w ćwiartki. Przekładamy je do garnka i zalewamy wodą tak, aby przykryła ziemniaki. Dodajemy łyżkę soli i gotujemy ok. 3-5 minut od momentu zagotowania się wody. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Odkładamy do odsączenia.
Ziemniaczane łódeczki smażymy na głębokim oleju (jak frytki) lub czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą z oliwek, łódeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je oliwą z czosnkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 15 minut.
Kolbę kukurydzy oczyszczamy z liści i wąsów. Odcinamy trzonek i płuczemy w zimnej wodzie. Jeśli kukurydza jest duża można ją przeroić na pół. Do garnka z gotującą wodą wkładamy kukurydzę. Wody powinno być tyle, żeby kukurydza pływała swobodnie po powierzchni i nie przywierała do dna. Do wody możemy wsypać 1 łyżeczkę cukru, ale nie dodajemy soli, która utwardza kukurydzę. Gotujemy pod przykryciem, w zależności od wielkości kolby, przez 15-30 minut.
Żeberka układamy na ruszcie w piekarniku lub grillu, smarujemy je dokładnie sosem barbecue. Jeśli przygotowujemy je w piekarniku to powinien on być nagrzany to temperatury ok. 180 stopni. Mięso pieczemy, aż glazura zgęstnieje, jednak należy uważać, aby się nie przypaliła (ok. 30-45 minut). Można też piec żeberka w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, zanurzone w sosie BBQ. Po wyjęciu należy żeberka posmarować jeszcze raz cienką warstwą sosu.
Serwujemy z pieczonymi ziemniaczanymi łódeczkami i kukurydzą!