Za oknem mróz więc taki obiad to prawdziwa uczta! Słodko-ostre żeberka pieczone wyglądają apetycznie i rewelacyjnie smakują. Danie może i jest dość kaloryczne ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką rozpustę.
Składniki:
- 1 ½ kg żeberek wieprzowych
- ½ papryczki chili
- sok z 1 limonki
- sok z ½ pomarańczy
- 4 łyżki miodu płynnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ łyżeczki sosu Tabasco
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Żeberka płuczemy, oczyszczamy i kroimy w paski po 1-2 kostki w każdym. Mięso nacieramy solą i pieprzem. W misce mieszamy sok z limonki, pomarańczy, miód, wszystkie sosy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili. Przygotowaną marynatą zalewamy żeberka, mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Mięso wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy pod przykryciem ok. 70-90 minut.
Żeberka pieczone podałam z pieczonymi ziemniaczkami.
Rynn
Written on 18 stycznia 2016
Z delikatnymi zmianami – zrobiłam i wyszły przepyszne 🙂 jedne z lepszych żeberek jakie robiłam.
http://www.iamnotevenhere.blogspot.com/2016/01/zeberka-pieczone-w-miodzie-z-limonka-i.html
Marta
Written on 18 stycznia 2016
Rynn bardzo się cieszę, że żeberka smakowały! Serdecznie pozdrawiam