Dziś coś dla miłośników mięsa! Żeberka z sosem Jack Daniels. Tym razem zdecydowałam się użyć gotowego sosu i muszę Wam powiedzieć, że to był strzał w dziesiątkę! Często pytacie mnie czy znam jakiś dobry gotowy sos/glazurę do mięsa. Od jakiegoś czasu sięgam po różne sosy Jack Daniels, które dostaniecie w internetowym sklepie Kuchnie Świata i jestem pewna, że Wam zasmakują tak samo jak nam.
Składniki na żeberka:
- 1 ½ kg żeberek (najlepiej pasek)
- 3 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki użyłam La Chinata
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- gotowy sos Jack Daniels Smooth Original 260 g
- 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki użyłam La Chinata
Przygotowanie:
Żeberka oczyszczamy, płuczemy i ewentualnie kroimy na mniejsze kawałki. Mięso przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy (liść laurowym ziele angielskie, czosnek i wędzoną paprykę) i zalewamy wodą ok. 2 litrów (ważne żeby mięso było przykryte). Wodę solimy i dodajemy trochę pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 45-55 minut.
Możemy również mięso oprószyć solą i pieprzem, przełożyć do naczynia żaroodpornego, a następnie dodajemy do niego ziele angielskie, liść laurowy oraz ząbki czosnku. Pieczemy/dusimy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 50-60 minut. W czasie pieczenia kilkakrotnie przewracamy.
Po tym czasie żeberka przekładamy do czystego naczynia, zalewamy sosem Jack Daniels Smooth Original, po wierzchu posypujemy pozostałą wędzoną papryką i odstawiamy na minimum 2 godziny w temperaturze pokojowej lub całą noc do lodówki.
Gdy mięso się zamarynuje piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Żeberka wraz z sosem wstawiamy do piekarnika, pieczemy pod przykryciem ok. 20 minut, następnie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze ok. 25 minut aż glazura zgęstnieje, od czasu do czasu można posmarować żeberka sosem.
Takie żeberka można też podawać z grilla.
Smacznego!
Madzia Szymańska
Written on 22 października 2019
Mniam, prezentują się bardzo apetycznie 🙂 Muszę wypróbować Twój przepis 🙂
Kasia
Written on 17 marca 2021
Przepisy na stronie super. Na pewno będę tu co jakiś czas zaglądać.