Ziemniak jest chyba najpopularniejszym i posiadającym najwięcej gwarowych określeń warzywem.
W zależności w jakiej części Polski się znajdziemy możemy się spotkać z różnymi określeniami. Poznaniacy oczywiście jadają pyry.. na południu Polski ziemniaki nazywają grulami lub rzepą, a kartofla lub kartoflę jedzą Mazowszanie lub Podlasianie.
Nieważne jak nazwiemy naszego ziemniaka, ważne żeby go jeść!
WARTOŚCI ODŻYWCZE I ZDROWOTNE:
Błędna jest opinia, że kartofle są tuczące, niezdrowe i są bezwartościowym dodatkiem do mięsa. Mało kto wie, że zawierają więcej witaminy C niż jabłka czy dnie. Dodatkowo posiadają bardzo dużo skrobi, błonnika, potasu, magnezu, fosforu czy żelaza oraz witaminy z grupy B, witaminę K, D i E.
Sam ziemniak jest lekkostrawny i niskokaloryczny – 100 g zawiera ok. 75 kcal. Zawarty w nich potas obniża ciśnienie krwi, a skrobia, która w organizmie rozkłada się na glukozę dostarcza nam energii i daje poczucie sytości. Dodatkowo ze skrobi przygotowujemy również krochmal, który nie tylko dodajemy do białego prania. Każda mama i babcia wie, że nie ma lepszego lekarstwa na problemy ze skórą nich krochmal właśnie. Zawarty w ziemniakach błonnik wspomaga trawienie, a ziemniaczane okłady skutecznie zwalczają bóle głowy i migrenę.
ZIEMNIAKI ODMIANY I RODZAJE:
Większość z nas rozróżnia dwa rodzaje ziemniaków- młode i stare. Na świecie odnotowano ponad 4 tyś odmian tego warzywa, jednak nie wszystkie odmiany są jadalne.
Jeśli chodzi o wartości odżywcze to bez względu na odmianę są one zbliżone. Wybierając ziemniaki musimy się przede wszystkim zastanowić co z nich chcemy przygotować. Do zup, pieczenia czy frytek najlepiej nadają się ziemniaki o nazwie irysy lub orliki. Jeśli chcemy przygotować kopytka czy pyzy należy wybrać ziemniaki sypkie, mączyste np. igra, beryl czy mila, a do sałatek idealnie nadaje się malwa, lotos lub ruta.
Ziemniaki różnią się między sobą również kształtem, kolorem i smakiem. Pewnie większość z nas chociaż raz próbowało słodkie ziemniaki czyli bataty. Na sklepowych półkach możemy znaleźć kartofle o białym, kremowym, czerwonym, a nawet niebieskim miąższu.
ZIEMNIAKI W KUCHNI:
Znam wiele osób, które nie potrafią sobie wyobrazić obiadu bez ziemniaków! Gotowane, puree, frytki czy pieczone często goszczą na naszych talerzach. Okraszone cebulką lub skwarkami, polanę śmietaną, sosem lub masełkiem smakuję wybornie ale niekorzystnie wpływają na naszą sylwetkę. Takie ziemniaczki z dodatkami rzeczywiście są prawdziwą bombą kaloryczną.
Może trudno w to uwierzyć ale ziemniaki z tzw. wody zawierają mniej kalorii niż ryż czy makaron. To od sposobu podania tego warzywa zależy jak będzie ono wpływać na nasz organizm.
Ziemniaki to nie tylko dodatek do mięs. Można z nich przygotować przepyszne zapiekanki, sałatki, nadziewać i zapiekać, a także przygotować z nich kopytka czy inne kluchy. Ja osobiście ziemniaki dodaje również do masy serowej piekąc sernik.
Pyry możemy wykorzystać tez do przygotowania wspólnie z dziećmi równego rodzaju figurek czy np. stempelków.
Poniżej zapraszam na kilka przepisów z ziemniakami w roli głównej.
PRZEPISY:
1. Zapiekane ziemniaki z serem i kiełbasą
Przepis znajdziesz (TUTAJ)
2. Pieczone ziemniaki nadziewane wątróbką
Przepis znajdziesz (TUTAJ)
3. Ziemniaki nadziewane jarmużem, wędzoną papryką i kiełbasą chorizo otulone boczkiem
Przepis znajdziesz (TUTAJ)
4. Młoda kapusta z koperkiem, suszonymi pomidorami i ziemniakami
Przepis znajdziesz (TUTAJ)
5. Pieczone bataty z kurczakiem i bakłażanem
Przepis znajdziesz (TUTAJ)
6. Kopytka marchewkowo imbirowe
Przepis znajdziesz (TUTAJ)
Ola
Written on 4 listopada 2015
U mnie zdecydowanie ziemniaki 😀 a Twoje potrawy wyglądają po prostu pysznie!
Marta
Written on 4 listopada 2015
🙂 Bardzo dziękuję!