Szukasz pomysłu na szybki i pyszny obiad? Koniecznie przygotuj ziemniaki nadziewane boczkiem i serem cheddar. Uwielbiam smak pieczonych ziemniaków w mundurkach, do tego aromatyczny boczek i ser i mamy rewelacyjny obiad! Palce lizać!
Składniki:
- 4 duże ziemniaki u mnie każdy miał po 400 gr lub 6 mniejszych
- 250 g surowego, wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 150 g tartego sera cheddar
- 200 g kwaśnej śmietany 10% lub 18%
- 1 pęczek szczypiorku grubego
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy do posmarowanie ziemniaków
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy, nacieramy olejem rzepakowym i układamy na ruszcie w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po wierzchu posypujemy je solą.
Pieczemy w zależności od wielkości ziemniaków ok. 45-60 minut.
Boczek pokrojony w kostkę podsmażamy na suchej patelni aż się ładnie zarumieni. Odstawiamy żeby ostygł.
Upieczone ziemniaki pozostawiamy w wyłączonym piekarniku jeszcze przez ok. 10 minut.
Następnie ziemniaki przekrawamy wzdłuż na pół i za pomocą łyżki wydrążamy miąższ i odkładamy do miseczki. Do ziemniaków w misce dodajemy kwaśną śmietanę i dokładnie mieszamy (ugniatamy widelcem). Na koniec dodajemy podsmażony boczek, starty ser cheddar i drobno posiekany szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładanie mieszamy.
Przygotowanym nadzieniem napełniamy wydrążone ziemniaki/łódeczki.
Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy ok. 20-25 minut.
Smacznego!