Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Ziemniaki nadziewane boczkiem i serem cheddar
Ziemniaki nadziewane boczkiem i serem cheddar
  • Ziemniaki nadziewane boczkiem i serem cheddar

Szukasz pomysłu na szybki i pyszny obiad? Koniecznie przygotuj ziemniaki nadziewane boczkiem i serem cheddar. Uwielbiam smak pieczonych ziemniaków w mundurkach, do tego aromatyczny boczek i ser i mamy rewelacyjny obiad! Palce lizać!

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki u mnie każdy miał po 400 gr lub 6 mniejszych
  • 250 g surowego, wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 150 g tartego sera cheddar
  • 200 g kwaśnej śmietany 10% lub 18%
  • 1 pęczek szczypiorku grubego
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy do posmarowanie ziemniaków
Ziemniaki nadziewane boczkiem i serem cheddar

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy, nacieramy olejem rzepakowym i układamy na ruszcie w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po wierzchu posypujemy je solą.

Pieczemy w zależności od wielkości ziemniaków ok. 45-60 minut.

Boczek pokrojony w kostkę podsmażamy na suchej patelni aż się ładnie zarumieni. Odstawiamy żeby ostygł.

Upieczone ziemniaki pozostawiamy w wyłączonym piekarniku jeszcze przez ok. 10 minut.

Ziemniaki nadziewane boczkiem i serem cheddar

Następnie ziemniaki przekrawamy wzdłuż na pół i za pomocą łyżki wydrążamy miąższ i odkładamy do miseczki. Do ziemniaków w misce dodajemy kwaśną śmietanę i dokładnie mieszamy (ugniatamy widelcem). Na koniec dodajemy podsmażony boczek, starty ser cheddar i drobno posiekany szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładanie mieszamy.

Przygotowanym nadzieniem napełniamy wydrążone ziemniaki/łódeczki.

Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy ok. 20-25 minut.

Smacznego!

Ziemniaki nadziewane boczkiem i serem cheddar

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź