Pieczone ziemniaki nadziewane jarmużem, wędzoną papryką i kiełbasą chorizo otulone boczkiem to propozycja dania, które dość często będzie gościć w moim domu. Kiełbasa chorizo nadała pikantny posmak, a wędzona papryką dymny aromat. Całość idealnie do siebie pasuje. Ponadto jarmuż jest warzywem zawierającym silne przeciwutleniacze i mające właściwości przeciwzapalne więc nic tylko jeść!
Składniki:
- 500 g jarmużu
- 225 g kiełbasy chorizo
- 2-3 cebule
- 2-3 ząbki
- 1 wędzona słodka papryka
- ½ wędzonej papryki peperoni
- opcjonalnie ½ łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku
- 10 dużych ziemniaków
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- 1 łyżka tłuszczu
- 100 g boczku wędzonego w plasterkach (cienkie plasterki)
- sól
- pieprz
- ok. 15 g masła
Ziemniaki myjemy i podgotowujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Jarmuż oczyszczamy, myjemy i usuwamy łodygi. Liście jarmużu gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 6 minut. Odcedzamy i zahartowujemy zimną wodą.
Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy kiełbasę chorizo pokrojoną w cienkie paseczki. Jak już z kiełbasy zacznie wytapiać się tłuszcz dodajemy cebulę i wędzoną paprykę posiekane w drobną kostkę. Smażymy przez 10-15 minut aż kiełbasa się zarumieni po czym dodajemy jarmuż. Dusimy wszystko jeszcze kilka minut. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podgotowane ziemniaki kroimy w poprzek na pół, wydrążamy miąższ i napełniamy farszem z jarmużu i kiełbasy.
Łódeczki ziemniaczane owijamy/otulamy plasterkami boczku, na każdą kładziemy gałązkę rozmarynu i układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30-40 minut. Pod koniec pieczenia można odkryć naczynie aby boczek się przyrumienił.
Przed podaniem na każdą ziemniaczaną łódeczkę kładziemy kilka wiórków masła.
Justyna
Written on 30 września 2014
Jak one smakowicie wyglądają na tym talerzu.Muszą być pyszne!! 🙂
Marta
Written on 30 września 2014
Są pyszne – musisz koniecznie spróbować!