Pyszna i bardzo sycąca zupa krem ziemniaczano porowa z mięsnymi kuleczkami i zielonym groszkiem jest idealna na jesienną pogodę. Mięsne kuleczki i zielony groszek w połączeniu z kremową konsystencją zupy sprawiają, że zachwyci niejedno podniebienie.
Składniki na zupę:
- 800 g ziemniaków obranych
- 4-5 białe części z pora
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka cząbru suszonego
- 1 łyżka majeranku suszonego
- 150 g zielonego groszku mrożonego
- 2 litry rosołu/wywaru
- sól
- pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- 2 łyżki masła
Składniki na mięsne kuleczki:
- 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- ½ cebuli
- 1 czerstwa kajzerka
- woda lub mleko do namoczenia bułki
- 1 małe jajko
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- sól
- pieprz
- bułka tarta do obtoczenia mięsnych kuleczek
- olej do smażenia
Przygotowanie mięsnych kuleczek:
Bułkę moczymy w wodzie lub mleku, jak zmięknie odciskamy. Cebulę drobno siekamy. W misce łączymy mięso, cebulę, czosnek, bułkę i jajko. Wyrabiamy na jednolita masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy malutkie kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Przygotowanie zupy:
Obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Pora i cebulę w plasterki. W dużym garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pora i cebulę i podsmażamy. Po kilku minutach dodajemy ziemniaki i czosnek i przesmażamy aż por się zeszkli. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.
Miksujemy wszystko na gładki krem. Do zupy dodajemy sos sojowy, zioła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy zielony groszek. Gotujemy ok. 5 minut.
Przed podaniem do zupy dodajemy mięsne kuleczki i posypujemy świeżym majerankiem.