Pyszna, pożywna zupa pomidorowa z fasolą i makaronem jest idealna na zimowe dni. Jest gęsta, pełna włoskich smaków i aromatów. Już sam zapach rozgrzewa nas od środka i wprawia w dobry nastrój. Polecam!
Składniki:
- 2-3 cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 puszki pomidorów
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 4 łodygi/żebra selera naciowego
- 2 litry rosołu drobiowego
- 2 puszki fasoli (użyłam czerwonej)
- 100 g makaronu farfalle
Dodatkowo:
- świeża bazylia
- 100 g tartego parmezanu
- opcjonalnie pieczywo
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Smażymy na średnim ogniu aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy aż część płynów odparuje. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy selera pokrojonego w plasterki. Do pomidorów dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy kilka minut po czym zalewamy rosołem. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę miksujemy.
Do zupy dodajemy zioła, makaron i podsmażonego selera i gotujemy aż makaron będzie miękki ok. 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy odsączoną fasolkę i gotujemy jeszcze kilka minut.
Przed podaniem posypujemy zupę tartym parmezanem i listkami świeżej bazylii.
Możemy podawać ze świeżym pieczywem.
Sandra
Written on 1 lutego 2016
Super to wygląda!
Marta
Written on 7 lutego 2016
🙂 dziękuję
Iga z Dietmap
Written on 2 maja 2016
Akurat mam chrapkę i na pomidory i na parmezan! 🙂