Zupa tajska to propozycja na prosty i szybki obiad. Niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca zachwyci smakiem miłośników orientalnej kuchni. Mleczko kokosowe idealnie łagodzi lekko pikantny smak zupy. Polecam! Ta zupa jest idealna na nadchodzące, chłodne dni.
Składniki:
- 400 g filetu z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 200-250 g dyni
- 3 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 papryczka chili
- 1 ½ łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 3 liście kaffiru
- 4 szklanki wody
- 200 ml mleczka kokosowego
- 200 g makaronu ryżowego
- świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym. Gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy do niej kurczaka pokrojonego w paski. Smażymy kilka minut i dodajemy pastę curry. Na koniec dodajemy obraną dynię pokrojoną w kostkę i drobno posiekaną papryczkę chili. Smażymy ok. 2 minut i dodajemy sos sojowy, sos rybny, liście kaffiru, wodę i mleczko kokosowe. Zupę tajską gotujemy na małym ogniu aż kurczak i dynia będą miękkie. W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Gotową zupę tajską podajemy z makaronem i świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
Smacznego!
Większość składników do przygotowania Zupy Tajskiej możecie kupić w internetowym sklepie Kuchnie Świata
Kryspin
Written on 23 listopada 2019
O listki kaffiru pewnie będzie ciężko. Ale spróbuję je czymś zamienić.
Kuchnia Marty
Written on 24 listopada 2019
trawa cytrynowa też jest OK 🙂