Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Zupa z fasoli mung z kiełbasą
1
Zupa z fasoli mung z kiełbasą
  • Zupa z fasoli mung z kiełbasą

Zupa z fasoli mung z kiełbasą jest niezwykle sycąca, rozgrzewająca i szybka w przygotowaniu. Idealna na chłodne, zimowe dni. Po prostu pyszna! Fasola Mung jest nieodłącznym składnikiem tradycyjnych, azjatyckich potraw, ja przygotowałam z niej zupę, która zasmakuje miłośnikom grochówki! Fasole mung kupicie w internetowym sklepie Kuchnie Świata.

9515 - Zupa z fasoli mung z kiełbasą
Składniki:
  • 300 g fasoli mung
  • 150 g surowego wędzonego boczku
  • 250 g kiełbasy
  • 2-3 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz
9526 - Zupa z fasoli mung z kiełbasą

9549 - Zupa z fasoli mung z kiełbasą

Przygotowanie:

Fasole mung dokładnie płuczemy i zalewamy ok. 2 litrami wody. Dodajemy ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia. Warzywa obieramy. Pietruszkę, marchew i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do wywaru i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut.

Na patelni wytapiamy boczek pokrojony w kostkę, gdy pojawi się tłuszcz dodajemy kiełbasę pokrojoną w plasterki i pokrojoną w kostkę cebule. Smażymy aż mięso się zarumieni.

Mięso dodajemy do zupy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy (sól, pieprz, majeranek, cząber i tymianek).

Całość gotujemy jeszcze ok. 15 minut.

Smacznego!

9546 - Zupa z fasoli mung z kiełbasą

WPIS POWSTAŁ PRZY WSPÓŁPRACY Z FIRMĄ KUCHNIE ŚWIATA

logo 1 - Zupa z fasoli mung z kiełbasą

 

 

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź