Zupa z fasoli mung z kiełbasą jest niezwykle sycąca, rozgrzewająca i szybka w przygotowaniu. Idealna na chłodne, zimowe dni. Po prostu pyszna! Fasola Mung jest nieodłącznym składnikiem tradycyjnych, azjatyckich potraw, ja przygotowałam z niej zupę, która zasmakuje miłośnikom grochówki! Fasole mung kupicie w internetowym sklepie Kuchnie Świata.
Składniki:
- 300 g fasoli mung
- 150 g surowego wędzonego boczku
- 250 g kiełbasy
- 2-3 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- kawałek selera
- 3 ząbki czosnku
- 5 ziemniaków
- 2 liście laurowe
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka suszonego cząbru
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Fasole mung dokładnie płuczemy i zalewamy ok. 2 litrami wody. Dodajemy ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia. Warzywa obieramy. Pietruszkę, marchew i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do wywaru i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut.
Na patelni wytapiamy boczek pokrojony w kostkę, gdy pojawi się tłuszcz dodajemy kiełbasę pokrojoną w plasterki i pokrojoną w kostkę cebule. Smażymy aż mięso się zarumieni.
Mięso dodajemy do zupy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy (sól, pieprz, majeranek, cząber i tymianek).
Całość gotujemy jeszcze ok. 15 minut.
Smacznego!
WPIS POWSTAŁ PRZY WSPÓŁPRACY Z FIRMĄ KUCHNIE ŚWIATA
Anna
Written on 12 lutego 2022
Pysznie to wygląda :]
Pozdrawiam serdecznie 🙂