Połowa lata za nami, a pogoda u mnie dziś raczej jesienna.. Szaro i mokro. W takie dni na obiad idealna jest zupa z zielonego groszku. Pyszna i pożywna. Koniecznie ją przygotujcie, bo sezon na zielony groszek jest bardzo krótki!
Składniki:
- 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
- 500 g groszku świeżego
- 500 g szpinaku baby
- 2 łyżki masła
- 2 duże cebule
- 4-5 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 3-4 łyżki słodkiej śmietany
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak, przesmażamy kilka minut po czym wlewamy bulion. Gdy się zagotuje dodajemy groszek. Gotujemy około 10 minut aż groszek zmięknie. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość miksujemy na gładki krem.
Zupę podajemy z kleksem śmietany.
Smacznego!
basia23
Written on 13 sierpnia 2017
Poza przepisami na twojej stronie, bardzo podobają mi się zdjęcia potraw, które robisz, super to wygląda.
Kuchnia Marty
Written on 17 sierpnia 2017
bardzo dziękuję 🙂
q-chnia
Written on 17 września 2019
Zupy-kremy widnieją na czele mojej listy dań szybkich, ale i smacznych. Groszkowej jeszcze nie robiłam, ale to się teraz zmieni 🙂
Kuchnia Marty
Written on 23 września 2019
Mam nadzieję, że zasmakuje 🙂