Pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa ziemniaczano porowa z boczkiem jest idealna na zimowe dni. Znika szybciej niż się ją przygotowuje! Musicie koniecznie ją przygotować.
Składniki na zupę:
- 4 białe części pora
- 400 g ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- ok. 2 litrów bulionu drobiowego lub warzywnego
- 250 g wędzonego boczku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka słodkiej mielonej wędzonej papryki
- 2 łyżki musztardy
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub świeżego tymianku
Składniki na grzanki:
- 4 kromki chleba pszennego
- oliwa z oliwek do posmarowania
Przygotowanie grzanek:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Kromki chleba kroimy w kostkę i smarujemy oliwą. Przekładamy na blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut aż się ładnie zarumienią. Wyjmujemy i studzimy.
Przygotowanie zupy:
Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy/smażymy na patelni aż się zarumieni. Przekładamy do miseczki. Do tłuszczu wytopionego z boczku dodajemy masło i podsmażamy pora pokrojonego w plasterki. Gdy por się zeszkli dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze kilka chwil.
Bulion doprowadzamy do wrzenia i dodajemy do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy ok. 15-20 minut aż ziemniaki będą miękkie. Połowę ziemniaków wyławiamy z zupy, a resztę blendujemy na gładki krem. Do wywaru dodajemy śmietankę i musztardę, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy podsmażony boczek i pora, wędzoną paprykę i ziemniaki. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Zupę podajemy posypaną grzankami i świeżym tymiankiem.
Smacznego!
Martynosia
Written on 22 grudnia 2016
Wyglada bardzo apetycznie, chyba sprobuje ja zrobic, ale juz po nowym roku, w jakis zimny styczniowy wieczor 😉
Kuchnia Marty
Written on 22 grudnia 2016
Zachęcam bo ta zupa jest przepyszna 🙂
Marlena
Written on 28 grudnia 2016
Wszystko ok, tylko zapomniałaś napisać, w którym momencie dodać do zupy wysmażonego pora 😀
Kuchnia Marty
Written on 28 grudnia 2016
Marleno, dziękuję za czujność. Już poprawiłam przepis