Bazlama to rodzaj tureckiego pieczywa. Małe lub duże okrągłe placki podawane są najczęściej na śniadanie. Najlepiej smakuje z masłem, serem lub jogurtem. Taki chlebek można również przekroić jak bułkę i do środka dodać ulubione dodatki.
Składniki na 4 sztuki:
- 100 g mąki pszenne typ 500
- 80 g mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka soli
- ¾ łyżeczki cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłego mleka
- 70 ml ciepłej wody
- tłuszcz do posmarowania miski
Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut). W misce mieszamy mąkę pszenną, pszenną razową i sól. Dodajemy wyrośnięty zaczyn z drożdży, ciepłą woda i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do miski posmarowanej tłuszczem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Ciasto dzielimy na 4 równe części. Rękoma formuje okrągłe, płaskie placki i smażymy na suchej patelni na małym ogniu przez jakieś 4-5 minuty z każdej strony.
Bazlama podajemy ciepłe!