Mrożony krem bezowy jest popularnym w całej Hiszpanii mlecznym deserem lodowym. Pyszne lody z wyczuwalną nutą wanilii i brandy zachwycają smakiem! Warto spróbować. Deser znalazłam w książce z kuchnią hiszpańską 🙂
Składniki:
- 570 ml śmietanki kremowej 30%
- 45 g cukru
- 1 cała laska wanilii
- 30 ml brandy
- 1 białko
- szczypta soli
Dodatkowo:
- okrągłe biszkopty
- 50 g mlecznej czekolady
Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż, tępą stroną noża lub małą łyżeczką zbieramy znajdujące się w środku ziarenka. Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier, ziarenka wanilii i laskę. Podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Ważne aby nie zagotować śmietany. Musimy tylko rozpuścić cukier. Wyjmujemy laskę wanilii, przykrywamy garnek i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
W miseczce ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przekładamy ją do wystudzonej śmietanki, dodajemy brandy i delikatnie mieszamy.
Masę wylewamy do płaskiej formy, albo foremek do lody i zamrażamy aż masa zrobi się gęsta. Następnie przekładamy krem bezowy do misy robota kuchennego i ucieramy do gładkości. Masę przelewamy do pojemnika z zamknięciem i ponownie zamrażamy.
Lody wyjmujemy na ok. 10 minut przed podaniem i trzymamy w temperaturze pokojowej.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy aby przestygła. Na ciasteczko biszkoptowe nakładamy po gałce lodów, polewamy rozpuszczoną czekolada i podajemy!