Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 1366.900 - Mrożony krem bezowy
Mrożony krem bezowy
  • 1366.900 - Mrożony krem bezowy

Mrożony krem bezowy jest popularnym w całej Hiszpanii mlecznym deserem lodowym. Pyszne lody z wyczuwalną nutą wanilii i brandy zachwycają smakiem! Warto spróbować. Deser znalazłam w książce z kuchnią hiszpańską 🙂

1379.900 - Mrożony krem bezowy

Składniki:

  • 570 ml śmietanki kremowej 30%
  • 45 g cukru
  • 1 cała laska wanilii
  • 30 ml brandy
  • 1 białko
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • okrągłe biszkopty
  • 50 g mlecznej czekolady

 

Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż, tępą stroną noża lub małą łyżeczką zbieramy znajdujące się w środku ziarenka. Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier, ziarenka wanilii i laskę. Podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Ważne aby nie zagotować śmietany. Musimy tylko rozpuścić cukier. Wyjmujemy laskę wanilii, przykrywamy garnek i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

1261.900 - Mrożony krem bezowy

W miseczce ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przekładamy ją do wystudzonej śmietanki, dodajemy brandy i delikatnie mieszamy.

1276.900 - Mrożony krem bezowy

Masę wylewamy do płaskiej formy, albo foremek do lody i zamrażamy aż masa zrobi się gęsta. Następnie przekładamy krem bezowy do misy robota kuchennego i ucieramy do gładkości. Masę przelewamy do pojemnika z zamknięciem i ponownie zamrażamy.

1278.900 - Mrożony krem bezowy

Lody wyjmujemy na ok. 10 minut przed podaniem i trzymamy w temperaturze pokojowej.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy aby przestygła. Na ciasteczko biszkoptowe nakładamy po gałce lodów, polewamy rozpuszczoną czekolada i podajemy!

1391.900 - Mrożony krem bezowy

Pozostaw odpowiedź