Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Paella z kurczakiem i chorizo
7
Paella z kurczakiem i chorizo
  • Paella z kurczakiem i chorizo

Tym razem zabieram Was do słonecznej Hiszpanii na Paella z kurczakiem i chorizo. Paella to szybkie lecz niebanalne danie, które zachwyci Was smakiem. Wszystkie niezbędne składniki do jej przygotowania znajdziecie w internetowym sklepie Kuchnie Świata. Jeśli nie macie pomysłu na prosty i przepyszny obiad koniecznie spróbujcie tego przepisu.

1668 - Paella z kurczakiem i chorizo

Składniki:

1659 - Paella z kurczakiem i chorizo

1670 - Paella z kurczakiem i chorizo

Przygotowanie:

Bulion zagotowujemy ze szczyptą szafranu. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kiełbasę chorizo pokrojoną w plasterki. Po kilku minutach dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę. Obsmażamy z każdej strony i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Smażymy kilka chwil i dodajemy pokrojonego pomidora, sos pomidorowy i przyprawy. Całość dusimy ok. 3 minut i dodajemy ryż. Podsmażamy przez kolejne 2 minuty i zalewamy ½ bulionu. Gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia ok. 12 minut. Po tym czasie dodajemy pozostały bulion. Zmniejszamy palnik do minimum i dusimy pod przykryciem ok. 6-8 minut. Pod koniec gotowanie dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę. Mieszamy i podgrzewamy kilka minut.

Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem posypujemy posiekaną świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

1663 - Paella z kurczakiem i chorizo

1729 - Paella z kurczakiem i chorizo

logo 1 - Paella z kurczakiem i chorizo

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź