Tym razem zabieram Was do słonecznej Hiszpanii na Paella z kurczakiem i chorizo. Paella to szybkie lecz niebanalne danie, które zachwyci Was smakiem. Wszystkie niezbędne składniki do jej przygotowania znajdziecie w internetowym sklepie Kuchnie Świata. Jeśli nie macie pomysłu na prosty i przepyszny obiad koniecznie spróbujcie tego przepisu.
Składniki:
- 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
- szczypta szafranu
- 200-250 g kiełbasy chorizo
- 400 g filetów z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1-2 czerwone papryki
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
- 1 duży pomidor
- 6 łyżki sosu pomidorowego (passaty)
- 1 łyżeczki mielonej słodkiej papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- sól
- pieprz
- 300 g ryżu arborio (jak do risotto)
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Bulion zagotowujemy ze szczyptą szafranu. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kiełbasę chorizo pokrojoną w plasterki. Po kilku minutach dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę. Obsmażamy z każdej strony i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Smażymy kilka chwil i dodajemy pokrojonego pomidora, sos pomidorowy i przyprawy. Całość dusimy ok. 3 minut i dodajemy ryż. Podsmażamy przez kolejne 2 minuty i zalewamy ½ bulionu. Gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia ok. 12 minut. Po tym czasie dodajemy pozostały bulion. Zmniejszamy palnik do minimum i dusimy pod przykryciem ok. 6-8 minut.
Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem posypujemy posiekaną świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
CookUp
Written on 30 października 2020
Gdy za oknem mamy coraz bardziej szarą jesień to taka słoneczna Hiszpania na talerzu jest prawdziwym polepszaczem humoru. Absolutnie świetne danie! 🙂