Dziś zapraszam na ciekawy przepis na kotlety mielone z białej kiełbasy. Niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Podane z sosem chrzanowym idealnie sprawdzą się na wielkanocnym stole. Surowa, biała kiełbasa jest bardzo uniwersalna i nadaje się do wielu wspaniałych dań!
Składniki na kotlety:
- 1 kg białej surowej kiełbasy
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 2 małe jajka
- 2-3 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
Składniki na sos chrzanowy:
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżeczki chrzanu
- sól
- pieprz
- 2 łyżki posiekanego koperku
- mała puszka groszku konserwowego
Przygotowanie kotletów:
Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Białą kiełbasę wyjmujemy z osłonek i przekładamy do miski. Dodajemy jajka, podsmażoną cebulę i 2-3 łyżki bułki tartej. Wyrabiamy na jednolitą masę. Nie doprawiamy do smaku solą i pieprzem!
Z masy formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej.
Przygotowanie sosu chrzanowego:
Groszek odsączamy z zalewy. W miseczce mieszamy jogurt z majonezem i chrzanem, dodajemy groszek, posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotlety z dwóch stron na złoty kolor.
Kotlety mielone z białej kiełbasy podajemy z sosem chrzanowym.
Smacznego!