Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Kotlety mielone z białej kiełbasy
Kotlety mielone z białej kiełbasy
  • Kotlety mielone z białej kiełbasy

Dziś zapraszam na ciekawy przepis na kotlety mielone z białej kiełbasy. Niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Podane z sosem chrzanowym idealnie sprawdzą się na wielkanocnym stole. Surowa, biała kiełbasa jest bardzo uniwersalna i nadaje się do wielu wspaniałych dań!

6313 - Kotlety mielone z białej kiełbasy
Składniki na kotlety:
  • 1 kg białej surowej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 małe jajka
  • 2-3 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
Składniki na sos chrzanowy:
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • mała puszka groszku konserwowego
6323 - Kotlety mielone z białej kiełbasy
Przygotowanie kotletów:

Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Białą kiełbasę wyjmujemy z osłonek i przekładamy do miski. Dodajemy jajka, podsmażoną cebulę i 2-3 łyżki bułki tartej. Wyrabiamy na jednolitą masę. Nie doprawiamy do smaku solą i pieprzem!

Z masy formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej.

Przygotowanie sosu chrzanowego:

Groszek odsączamy z zalewy. W miseczce mieszamy jogurt z majonezem i chrzanem, dodajemy groszek, posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotlety z dwóch stron na złoty kolor.

Kotlety mielone z białej kiełbasy podajemy z sosem chrzanowym.

Smacznego!

6306 - Kotlety mielone z białej kiełbasy

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź