Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
  • Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym

Szukacie pomysłu na wielkanocny obiad? Zapraszam na klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym. Pyszne i szybkie w przygotowaniu danie zaskoczy i zachwyci smakiem. Surową, białą kiełbasę w kuchni można wykorzystać tak samo mielone mięso! Koniecznie spróbujcie.

6302 - Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
Składniki na klopsiki:
  • 500 g surowej białej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki kaszy manna
  • 2 ząbki czosnku
  • mąka do obtoczenia
  • 1 łyżka oleju
Składniki na sos chrzanowy:
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 500 ml słodkiej śmietanki 12%-18%
  • 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu
  • 5 łyżeczek chrzanu
  • sól
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki
6293 - Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
Przygotowanie klopsików:

Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Kiełbasę wyjmujemy z osłonek i przekładamy do miski. Dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, kaszę manna i podsmażoną cebulę. Wyrabiamy. Mięsa nie solę i nie pieprzę bo kiełbasa jest sama w sobie dobrze doprawiona.

Z mięsa formujemy/toczymy małe kuleczki, które obtaczamy w mące.

Przygotowanie sosu:

Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Gdy lekko się zeszkli wlewamy śmietankę połączoną z bulionem. Dodajemy chrzan i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy palnik i wkładamy klopsiki do sosu. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 25-30 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec doprawiamy ewentualnie sos do smaku solą i pieprzem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym podajemy z ziemniaczkami.

Smacznego!

6301 - Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź