Szukacie pomysłu na wielkanocny obiad? Zapraszam na klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym. Pyszne i szybkie w przygotowaniu danie zaskoczy i zachwyci smakiem. Surową, białą kiełbasę w kuchni można wykorzystać tak samo mielone mięso! Koniecznie spróbujcie.
Składniki na klopsiki:
- 500 g surowej białej kiełbasy
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki kaszy manna
- 2 ząbki czosnku
- mąka do obtoczenia
- 1 łyżka oleju
Składniki na sos chrzanowy:
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 500 ml słodkiej śmietanki 12%-18%
- 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu
- 5 łyżeczek chrzanu
- sól
- pieprz
- posiekana natka pietruszki
Przygotowanie klopsików:
Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Kiełbasę wyjmujemy z osłonek i przekładamy do miski. Dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, kaszę manna i podsmażoną cebulę. Wyrabiamy. Mięsa nie solę i nie pieprzę bo kiełbasa jest sama w sobie dobrze doprawiona.
Z mięsa formujemy/toczymy małe kuleczki, które obtaczamy w mące.
Przygotowanie sosu:
Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Gdy lekko się zeszkli wlewamy śmietankę połączoną z bulionem. Dodajemy chrzan i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy palnik i wkładamy klopsiki do sosu. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 25-30 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec doprawiamy ewentualnie sos do smaku solą i pieprzem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym podajemy z ziemniaczkami.
Smacznego!