Karpatka bez pieczenia to przepis na pyszne, smaczne i szybkie ciasto! Bez problemu sobie poradzicie z jej przygotowaniem, a gwarantuję, że smakiem zachwycicie każdego! Łapcie przepis i koniecznie przygotujcie.
Składniki na karpatkę:
- 400 g miękkiego masła
- 1 litr mleka 3,2%
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 400 g cukru
- 2 małe opakowanie cukru wanilinowego
- 2 żółtka
- sok wyciśnięty z dwóch cytryny
- 400 g groszku ptysiowego
- cukier puder do posypania
Przygotowanie karpatki:
Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtka dobrze mieszamy w 1 szklance mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem wanilinowym. Zestawiamy z palnika i wlewamy rozmieszaną mąkę. Całość chwilę gotujemy ciągle mieszając aż otrzymamy gładki budyń. Pozostawiamy budyń do całkowitego wystudzenia.
Masło ucieramy z cukrem aż masa będzie puszysta. Łyżka po łyżce dodajemy zimny budyń, ciągle miksujemy. Na koniec dodajemy sok z cytryn.
Tortownice (użyłam kwadratowej o wymiarach 26×26 cm) smarujemy odrobiną masła i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wsypujemy połowę groszku ptysiowego i przykrywamy go przygotowanym kremem. Wyrównujemy jego powierzchnię. Wierzch posypujemy pozostałym groszkiem ptysiowym. Delikatnie dociskamy go do masy. Karpatkę bez pieczenia przechowujemy w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!