Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Karpatka bez pieczenia
Karpatka bez pieczenia
  • Karpatka bez pieczenia

Karpatka bez pieczenia to przepis na pyszne, smaczne i szybkie ciasto! Bez problemu sobie poradzicie z jej przygotowaniem, a gwarantuję, że smakiem zachwycicie każdego! Łapcie przepis i koniecznie przygotujcie.

6237.900 - Karpatka bez pieczenia

Składniki na karpatkę:

  • 400 g miękkiego masła
  • 1 litr mleka 3,2%
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 400 g cukru
  • 2 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • sok wyciśnięty z dwóch cytryny
  • 400 g groszku ptysiowego
  • cukier puder do posypania
6205.900 - Karpatka bez pieczenia
Przygotowanie karpatki:

Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtka dobrze mieszamy w 1 szklance mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem wanilinowym. Zestawiamy z palnika i wlewamy rozmieszaną mąkę. Całość chwilę gotujemy ciągle mieszając aż otrzymamy gładki budyń. Pozostawiamy budyń do całkowitego wystudzenia.

Masło ucieramy z cukrem aż masa będzie puszysta. Łyżka po łyżce dodajemy zimny budyń, ciągle miksujemy. Na koniec dodajemy sok z cytryn.

6216.900 - Karpatka bez pieczenia

Tortownice (użyłam kwadratowej o wymiarach 26×26 cm) smarujemy odrobiną masła i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wsypujemy połowę groszku ptysiowego i przykrywamy go przygotowanym kremem. Wyrównujemy jego powierzchnię. Wierzch posypujemy pozostałym groszkiem ptysiowym. Delikatnie dociskamy go  do masy. Karpatkę bez pieczenia przechowujemy w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

6230.900 - Karpatka bez pieczenia

 

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź