Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Ciasteczka chałwowe z nutką pomarańczy
Ciasteczka chałwowe z nutką pomarańczy
  • Ciasteczka chałwowe z nutką pomarańczy

Ciasteczka chałwowe z nutką pomarańczy rozpływają się w ustach! Idealnie kruche, z wyczuwalną skórką z pomarańczy i migdałami w płatkach. Uwielbiam tahini – pasta sezamowa jest pożywna i zdrowa. Ostatnio w moim ulubiony, sklepie Kuchnie Świata trafiłam na pastę sezamową pomarańczową! Wiedziałam, że muszę ją mieć! To był strzał w 10!

6072 - Ciasteczka chałwowe z nutką pomarańczy

SKŁADNIKI:

  • 110 g miękkiego masła (temperatura pokojowa)
  • 200 g szklanki mąki tortowej
  • 80 g cukru
  • 80 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 120 g Tahini, pasty sezamowej pomarańczowej (dobrze wymieszanej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 100 g skórki pomarańczowej – opcjonalnie
  • szczypta soli
  • migdały w płatkach do posypania

6039 - Ciasteczka chałwowe z nutką pomarańczy

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

W misce ucieramy masło z białym i brązowym cukrem przez 1-2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy jajko i mieszamy przez kolejne 1-2 minuty.

Do masy dodajemy tahini i wanilię – mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ucieramy aż składniki się połączą.

Na koniec dodajemy pomarańczową skórkę i delikatnie mieszamy.

6057 - Ciasteczka chałwowe z nutką pomarańczy

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Łyżeczką nabieramy porcje ciasta i formujemy małe kulki. Ciasteczka układamy na blasze zachowując kilku centymetrowy odstęp między ciastkami. Posypujemy migdałami w płatkach.

Pieczemy od 10-12 minut. Po upieczeniu pozostawiamy ciastka chałwowe ok. 5 minut na blasze aby ostygły i stwardniały.

Smacznego!

6029 - Ciasteczka chałwowe z nutką pomarańczy

WPIS POWSTAŁ PRZY WSPÓŁPRACY Z FIRMĄ KUCHNIE ŚWIATA

logo 1 - Ciasteczka chałwowe z nutką pomarańczy

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź