Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Kruche ciasto z jabłkami
4
Kruche ciasto z jabłkami
  • Kruche ciasto z jabłkami

Kruche ciasto z jabłkami to idealna propozycja na długie jesienne wieczory! Szybkie i tanie w przygotowaniu, o obłędnym smaku i aromacie sprawi, że będzie to jedno z Waszych ulubionych i najczęściej pieczonych ciast.

1318 - Kruche ciasto z jabłkami

Składniki na ciasto:

  • 225 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 390 g mąki tortowej
  • 225 g masła
  • 1 jajko klasa wagowa L
  • 1 szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • ok. 1 kg kruchych jabłek
  • 100 g cukru (może być mniej jeśli jabłka będą bardzo słodkie)
  • 3 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • opcjonalnie cukier puder do posypania

1226 - Kruche ciasto z jabłkami

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-190 stopni. W misce mieszamy cukier z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Na koniec dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, jajko i wyrabiamy aż składniki się połączą. Ciasto będzie dość kruche.

Większą połową ciasta wykładamy blachę do pieczenia o wymiarach 24 x 28 (blachę można wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia).

1302.900 - Kruche ciasto z jabłkami

Przygotowanie nadzienia:

W drugiej misce mieszamy mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną z cukrem i cynamonem. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w niedużą kostkę. Owoce wrzucamy do mąki z cukrem i delikatnie mieszamy. Na ciasto wykładamy owoce. Na wierzch kruszymy pozostałe ciasto.

Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 45-50 minut.

Pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem kruche ciasto z jabłkami możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

1223 - Kruche ciasto z jabłkami

 

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź