Kruche ciasto z jabłkami to idealna propozycja na długie jesienne wieczory! Szybkie i tanie w przygotowaniu, o obłędnym smaku i aromacie sprawi, że będzie to jedno z Waszych ulubionych i najczęściej pieczonych ciast.
Składniki na ciasto:
- 225 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 390 g mąki tortowej
- 225 g masła
- 1 jajko klasa wagowa L
- 1 szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- ok. 1 kg kruchych jabłek
- 100 g cukru (może być mniej jeśli jabłka będą bardzo słodkie)
- 3 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- opcjonalnie cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-190 stopni. W misce mieszamy cukier z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Na koniec dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, jajko i wyrabiamy aż składniki się połączą. Ciasto będzie dość kruche.
Większą połową ciasta wykładamy blachę do pieczenia o wymiarach 24 x 28 (blachę można wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia).
Przygotowanie nadzienia:
W drugiej misce mieszamy mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną z cukrem i cynamonem. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w niedużą kostkę. Owoce wrzucamy do mąki z cukrem i delikatnie mieszamy. Na ciasto wykładamy owoce. Na wierzch kruszymy pozostałe ciasto.
Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 45-50 minut.
Pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem kruche ciasto z jabłkami możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
piosenki o miłości
Written on 6 listopada 2020
Ciekawa alternatywa dla typowej szarlotki, ciasto aż rozpływa się w ustach, na pewno zrobię jeszcze nie raz!
OptymalnyKredyt.pl
Written on 9 listopada 2020
Uwielbiamy ciasta , ale gorzej jest z pieczeniem bo jakoś nie mam ręki i cierpliwości .Czytając Twój wpis , a wychodzi że przepis jest nie skomplikowany i na pewno spróbuję .Pozdrawiam i proszę o więcej takich przepisów .
Wirtualne-biura.com
Written on 13 listopada 2020
Uwielbiamy szarlotkę , a teraz jest to fajna pora roku na pieczenie .Zapach cynamonu czuć wszędzie .Wyszło znakomicie , bo widać jak znika z tacy .Super przepis .
Kuchnia Marty
Written on 13 listopada 2020
Bardzo się cieszę
Maryś
Written on 6 kwietnia 2021
Fajny przepiś – uwielbiam takie ciasta:)