Dziś coś dla wielbicieli kokosów! Obłędne lody kokosowe idealnie chłodzą gdy żar leje się z nieba! Mocno kokosowe, z wyczuwalnymi wiórkami i odrobiną alkoholu to istny raj dla podniebienia! Polecam!
Składniki:
- 115 g cukru
- 2 jajka
- 150 ml mleka kokosowego
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 3-4 łyżki wiórek kokosowych
- opcjonalnie 3 łyżki likieru kokosowego
Mleko kokosowe podgrzewamy w małym rondelku o grubym dnie. W misce ubijamy jaja z cukrem aż będą puszyste. Ciepłe mleko kokosowe powoli wlewamy do masy jajecznej, ciągle miksując. Na koniec mieszaninę przelewamy ponownie do rondelka, zmniejszamy palnik i ciągle mieszając podgrzewamy – nie gotujemy! aż powstanie gęsty budyń (ok. 5 minut). Zdejmujemy z palnika i odstawiamy aż masa lekko przestygnie. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, łączymy z masą i ubijamy kilka minut. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i opcjonalnie likier. Dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do pojemniczka i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Schłodzoną masę przekładamy do misy maszyny do lodów, zamykamy i ukręcamy/ucieramy lody.
Oczywiście takie lody możecie przygotować również bez maszynki! Schłodzoną masę należy co godzinę wyjąć z zamrażarki, dokładnie wymieszać i ponownie schować. Proces trzeba powtórzyć minimum 3 razy.
![]() |
![]() |
madlene17
Written on 1 czerwca 2016
Coś czuję, że te lody baaardzo mi przypadną do gustu 🙂
Karolina
Written on 6 marca 2017
Przepis wygląda na bardzo fajny, a lody na zdjęciach są obłędne. Z niecierpliwością czekam na okres letni, w którym z pewnością do tego przepisu jeszcze wrócę 🙂
Ewelina Luczyszyn
Written on 30 września 2021
Witam, jakie mleko kokosowe zostało użyte w przepisie??? Czy chodzi o mleko z puszki??? Chciałabym zrobić te lody w wersji bez nabiału, czym można by było zastąpić śmietanę kremówkę?? Pozdrawiam