Fèves au jambon (bób z szynką) to francuska potrawa, której głównymi składnikami jest bób i szynka. W połączeniu ze śmietaną danie smakuję wybornie. Taki bób z szynką jest idealny jeśli chcemy przygotować szybki i łatwy obiad, który zaskoczy smakiem 🙂
Składniki:
- 500 g bobu
- 100 g śmietany kwaśnej 18%
- 120 g szynki
- sól
- pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oleju
Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (jeśli używamy mrożonego bobu to ok. 25-30 minut). Odcedzamy i przykrywamy żeby nie ostygł.
Szynkę kroimy w paseczki i podsmażamy na oleju. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Czekamy aż śmietana zgęstnieje. Dodajemy bób, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki.
Fèves au jambon podajemy ciepłe.