Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 1443.900 - Pakora
2
Pakora
  • 1443.900 - Pakora

Pakora to nic innego jak warzywa smażone w cieście naleśnikowym. Ta orientalna, indyjska przekąska dzięki mieszance przypraw zachwyca smakiem i aromatem. Bardzo szybka w przygotowaniu równie szybko znika z talerzy!

1450.900 - Pakora

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki chili w proszku
  • ½ łyżeczki kolendry
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki kminku mielonego
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • pieprz
  • ¾ szklanki wody
  • olej do smażenia

 

Dodatkowo:

  • 300 g brukselki
  • kilka różyczek kalafiora
  • sos paprykowy

1439.900 - Pakora

Warzywa gotujemy al dente, odcedzamy i zahartowujemy zimną wodą. Odstawiamy aby przestygły.

W misce mieszamy mąki i przyprawy. Stopniowo dolewamy wodę, ciągle mieszając. Ciasto powinno konsystencją przypominać ciasto naleśnikowe (może być troszeczkę gęstsze). Na patelni rozgrzewamy olej. Warzywa zanurzamy w cieście i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Smażymy na złoty kolor. Usmażone warzywa odsączamy na papierowym ręczniku.

Podajemy na gorąco z dowolnymi sosami lub dipami.

1452.900 - Pakora

Mogą Ci się spodobać również

Komentarze

Pozostaw odpowiedź