Pakora to nic innego jak warzywa smażone w cieście naleśnikowym. Ta orientalna, indyjska przekąska dzięki mieszance przypraw zachwyca smakiem i aromatem. Bardzo szybka w przygotowaniu równie szybko znika z talerzy!
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki chili w proszku
- ½ łyżeczki kolendry
- ½ łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki kminku mielonego
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- pieprz
- ¾ szklanki wody
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- 300 g brukselki
- kilka różyczek kalafiora
- sos paprykowy
Warzywa gotujemy al dente, odcedzamy i zahartowujemy zimną wodą. Odstawiamy aby przestygły.
W misce mieszamy mąki i przyprawy. Stopniowo dolewamy wodę, ciągle mieszając. Ciasto powinno konsystencją przypominać ciasto naleśnikowe (może być troszeczkę gęstsze). Na patelni rozgrzewamy olej. Warzywa zanurzamy w cieście i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Smażymy na złoty kolor. Usmażone warzywa odsączamy na papierowym ręczniku.
Podajemy na gorąco z dowolnymi sosami lub dipami.
Healthy Maniacs
Written on 17 grudnia 2014
kolejny przykład na to, że siła tkwi w prostocie! 🙂
Marta
Written on 17 grudnia 2014
Zgadzam się 🙂