Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Kurczak tikka masala
1
Kurczak tikka masala
  • Kurczak tikka masala

Jeśli gustujecie w potrawach z kuchni indyjskiej, to kurczak tikka masala na pewno Wam zasmakuje. To danie jest nie tylko pyszne ale też bardzo szybkie w przygotowaniu. Dzięki marynacie z dodatkiem jogurtu kurczak jest soczysty i delikatny. Większość produktów potrzebnych do przygotowania tego dania możecie kupić w internetowym sklepie Kuchnie Świata.

3803.900 - Kurczak tikka masala

Składniki na marynatę:

  • 1 łyżka świeżego tartego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • pól
  • pieprz
  • 100-120 g jogurtu naturalnego
  • opcjonalnie zamiast wszystkich składników do jogurtu można dodać ok. 2 łyżek gotowej pasty garam masala Pasco
  • 500 g filetów z kurczaka

Składniki na sos:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przyprawy garam masala (lub zamiast przypraw 1-2 łyżki gotowej pasty garam masala Pasco)
  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • szczypta płatków chili
  • sól i pieprz do smaku
  • 400 g (1 puszka) krojonych pomidorów
  • ½ szklanki bulionu drobiowego
  • ½ szklanki śmietanki kremówki 30% lub mleka kokosowego (użyłam mleka kokosowego)

Dodatkowo:

  • ryż basmati
  • świeża kolendra

3783.900 - Kurczak tikka masala

Przygotowanie marynaty:

Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Mięso posypujemy solą i pieprzem. Jogurt przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki na marynatę. Dokładnie mieszamy i dodajemy pokrojonego kurczaka. Chowamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

3789.900 - Kurczak tikka masala

Przygotowanie sosu:

W wysokiej patelni lub rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przyprawy, smażymy kilka minut i dodajemy wyjętego z marynaty kurczaka. Ponownie wszystko smażymy kilka minut i całość zalewamy pomidorami i bulionem. Zmniejszamy palnik i dusimy/gotujemy ok. 20-25 minut. Mleko kokosowe lub śmietankę zahartowujemy (dodajemy najpierw kilka łyżek gorącego sosu i mieszamy), a następnie wlewamy wszystko do sosu i podgrzewamy kilka minut.

Kurczaka tikka masala podajemy z ugotowanym ryżem. Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą.

3801.900 - Kurczak tikka masala

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź