Jeśli gustujecie w potrawach z kuchni indyjskiej, to kurczak tikka masala na pewno Wam zasmakuje. To danie jest nie tylko pyszne ale też bardzo szybkie w przygotowaniu. Dzięki marynacie z dodatkiem jogurtu kurczak jest soczysty i delikatny. Większość produktów potrzebnych do przygotowania tego dania możecie kupić w internetowym sklepie Kuchnie Świata.
Składniki na marynatę:
- 1 łyżka świeżego tartego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki kurkumy
- pól
- pieprz
- 100-120 g jogurtu naturalnego
- opcjonalnie zamiast wszystkich składników do jogurtu można dodać ok. 2 łyżek gotowej pasty garam masala Pasco
- 500 g filetów z kurczaka
Składniki na sos:
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 łyżka przyprawy garam masala (lub zamiast przypraw 1-2 łyżki gotowej pasty garam masala Pasco)
- ½ łyżeczki mielonej kurkumy
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- szczypta płatków chili
- sól i pieprz do smaku
- 400 g (1 puszka) krojonych pomidorów
- ½ szklanki bulionu drobiowego
- ½ szklanki śmietanki kremówki 30% lub mleka kokosowego (użyłam mleka kokosowego)
Dodatkowo:
- ryż basmati
- świeża kolendra
Przygotowanie marynaty:
Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Mięso posypujemy solą i pieprzem. Jogurt przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki na marynatę. Dokładnie mieszamy i dodajemy pokrojonego kurczaka. Chowamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przygotowanie sosu:
W wysokiej patelni lub rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przyprawy, smażymy kilka minut i dodajemy wyjętego z marynaty kurczaka. Ponownie wszystko smażymy kilka minut i całość zalewamy pomidorami i bulionem. Zmniejszamy palnik i dusimy/gotujemy ok. 20-25 minut. Mleko kokosowe lub śmietankę zahartowujemy (dodajemy najpierw kilka łyżek gorącego sosu i mieszamy), a następnie wlewamy wszystko do sosu i podgrzewamy kilka minut.
Kurczaka tikka masala podajemy z ugotowanym ryżem. Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą.
Nuggets
Written on 20 marca 2021
Dziękuję za przepis. Dzisiaj robiłam na obiad, coś wspaniałego <3
Wedliny z Dębiny
Written on 26 maja 2021
Mało, że bardzo smaczne to i szybkie w przygotowaniu, lubię bardzo takie przepisy.
MartaH
Written on 15 lipca 2021
Uwielbiam kuchnię indyjską! A ten przepis jest czymś, co mi od dawna już chodziło po głowie. Dzięki za inspirację! Muszę się tylko wybrać na zakupy po potrzebne produkty. Aż się głodna zrobiłam 🙂
Marek
Written on 3 sierpnia 2021
To danie posmakowało mi podczas pobytu w Dubaju, ale długo nie mogłem znaleźć dobrego przepisu, by przygotować go sobie w Polsce. Ten udaje się i smakuje idealnie 🙂
Kuchnia Marty
Written on 19 sierpnia 2021
Dziękuję! Pozdrawiam