To, że uwielbiam bezy już pewnie zauważyliście! To jeden z moich ulubionych deserów. Dziś w wydaniu idealnym na zimowe wieczory! Mini bezy z mandarynkami i sosem z whisky są obłędne w smaku. Sezon na mandarynki uważam za otwarty więc można się nimi objadać do woli. Ja zachęcam Was do takiego połączenia – chrupiąca beza, delikatny krem i karmelowy sos z dodatkiem alkoholu. Niebo w gębie!
Składniki na bezy:
- 2 białka z dużych jaj (klasa L)
- 100 g drobnego białego cukru
- 20 g brązowego cukru
- 1 szczypta soli
- ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki soku z cytryny
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 150 ml schłodzonej śmietanki kremowej 30% lub 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 20 g deserowych kropelek czekoladowych (lub posiekanej czekolady)
- 4-5 mandarynek
Składniki na sos z dodatkiem whisky:
- 50 g brązowego cukru
- 20 g masła
- 50 ml śmietanki kremowej 30% lub 36%
- 50 ml whisky
Przygotowanie bezy:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. Dużą blachę do pieczenia, wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze przy pomocy kubka lub małego talerzyka odrysowujemy 5-6 okręgów. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy biały i brązowy cukier, cały czas ubijając. Na koniec gdy piana jest już sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
Pianę wykładamy na narysowane okręgi. Wstawiamy do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i suszymy bezy przez ok. 80-90 minut. Bezy będą chrupiące z zewnątrz, na spodzie, po bokach i w samym środku pozostaną wilgotne.
Po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezy do wystygnięcia.
Przygotowanie kremu:
Serek mascarpone miksujemy. W drugiej misce ubijamy śmietanę na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Bitą śmietanę dodajemy do mascarpone i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy do kremu czekoladę i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
Krem przechowujemy w lodówce.
Przygotowanie sosu z whisky:
Na patelni lub w rondelku podgrzewamy cukier na średnim ogniu. Gdy cukier zacznie robić się płynny dodajemy masło i energicznie mieszamy. Gdy otrzymamy jednolitą masę, zdejmujemy patelnię z palnika i ostrożnie wlewamy śmietankę połączoną z whisky. Ponownie energicznie mieszamy aż składniki się połączą. Gotujemy kilka chwil aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy sos z palnika i odstawiamy żeby przestygł.
Na bezowe blaty nakładamy krem. Na wierzch układamy obrane plasterki mandarynek. Całość polewamy sosem z whisky.
piegusek
Written on 6 grudnia 2016
bardzo podoba mi się ten przepis! i piękne zdjęcia 🙂
Kuchnia Marty
Written on 6 grudnia 2016
Dziękuje bardzo i polecam!
Ania
Written on 7 grudnia 2016
Właśnie czegoś takiego szukałam! Genialny przepis. Dzięki 🙂
Kuchnia Marty
Written on 7 grudnia 2016
Cieszę się, że się spodobał!
Krysia
Written on 12 grudnia 2016
Jesus….genialne….
Kuchnia Marty
Written on 13 grudnia 2016
Dziękuję i polecam, bo smakuje obłędnie 🙂
Justyna
Written on 15 grudnia 2016
Taki idealny przepis na święta 🙂 Bardzo lubię bezy, a z mandarynkami muszą smakować jeszcze lepiej.
Kuchnia Marty
Written on 17 grudnia 2016
Oj tak to połączenie idealne.. wisienką na tej bezie jest ten sos 🙂