Niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu, aromatyczne, waniliowe ciasteczka są idealne na święta! Smakiem zachwycą każdego, a jeśli dodatkowo je udekorujemy mogą być słodkim prezentem dla kogoś bliskiego lub ozdobą na choinkę.
Składniki:
- 225 g masła (miękkiego)
- 200 g cukru pudru
- 1 mały cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 duże jajko (klasa L)
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 390 g mąki tortowej
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
W misce ucieramy masło z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, do masy dodajemy jajko i ekstrakt i miksujemy. Do mąki dodajemy sól i proszek do pieczenia, mieszamy i dodajemy do masy maślanej. Wyrabiamy cisto – najlepiej zagniatać je lekko zwilżonymi rękami. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i na 30 minut chowamy do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy je na posypanym mąką blacie i wycinamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 6-8 minut w zależności od grubości ciastek. Studzimy na blasze.
Zimne ciasteczka dekorujemy!
Koszyk
Written on 14 grudnia 2016
Bardzo smakowicie udekorowane są Twoje ciasteczka. Koniecznie muszę wykorzystać Twój przepis przy świątecznych wypiekach bo mam nawet foremkę ciastka ze Shreka 😀 Dziękuję za inspirację świąteczną i postaram się równie ładnie udekorować choć już teraz wiem, że tak ładnie mi się nie uda.